CEDO a hotărât ca toate statele din Consiliul Europei, inclusiv România, să recunoască familiile formate din persoane de același sex

Totodată, statele semnatare au obligația să asigure, fără discriminare, recunoașterea legală a cuplurilor LGBT. Decizia vine după ce două tinere au intentat proces împotriva Rusiei, iar Moscova a răspuns că refuză să protejeze și să recunoască familiile formate din persoane de același sex.

Efectele deciziei CEDO: Mai multe persoane gay au dat statul român în judecată

În acest moment, 24 de cupluri gay care trăiesc în România au procese pe rol la CEDO împotriva statului român, pe motiv că nu le-au fost recunoscute și protejate drepturile familiale.

Țara noastră se află, alături de Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia și Bulgaria, pe lista scurtă a țărilor care nu oferă niciun fel de protecție sau recunoaștere legală acestor familii.

„Marea Cameră a decis că fiecare stat, indiferent de opinia unei părţi a populației sau indiferent de opinia politicienilor, are obligaţia să aibă o legislație de protecție a tuturor familiilor, inclusiv a familiilor formate din persoane de același sex”, a explicat Iustina Ionescu, avocat în drepturile omului.

„Dacă s-ar aplica hotărârea CEDO în România, sute de mii de cupluri formate din familii de același sex ar putea să-și întemeieze o familie recunoscută legal, pentru că în acest moment nu sunt recunoscute de statul român”, a declarat Florin Presadă, director executiv Asociația Accept, pentru PRO TV.

În cazul în care România nu va lua nicio măsură, atunci va urma un proces în care va trebui să raporteze la CEDO, odată la câteva luni, cum a schimbat legislația pentru îmbunătățirea recunoașterii și protecției familiilor formate din persoane de același sex.