Toate prețurile au explodat; inflația a ajuns la 15,3%

Una dintre industriile puternic afectate de inflaţie este cea a prăjiturilor. Cofetarii spun că unele materii prime costă dublu faţă de anul 2021.


„Trecem printr-o perioadă destul de dificilă. Avem untul care a crescut undeva la 50-60% faţă de anul trecut. Făina la fel. S-a dublat pentru anumite tipuri de făină”, a declarat Ana Consulea, proprietar cofetărie, pentru Observator.

„Avem prăjituri între 25 şi 29 de lei pe bucată”, a completat ea.


Potrivit datelor oficiale, printre altele, zahărul, făina, ouăle, laptele și untul - produse de bază în cofetărie - au înregistrat cele mai mari creșteri de prețuri în luna august, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Dar nu doar dulcele golește buzunarele, ci și alimentele pe care le cumpărăm zi de zi. În august, inflația a ajuns la 15,3%, potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS).


„Un cartof cu o creştere spectaculoasă, de peste 54% de la august 2022 faţă de august 2021”, a declarat Vladimir Alexandrescu, INS.


După cartofi, în tăvălugul scumpirilor a intrat uleiul, care s-a scumpit cel mai mult într-un an. În 2021, un litru din cel mai ieftin sortiment se vindea cu 7-8 lei. În această lună, aceeași sticlă de ulei poate fi găsită la prețul de 13 lei.


„Suntem într-o situaţie în care nu avem niciun motiv să ne bucurăm şi să credem că am intrat într-o epocă în care s-au găsit mijloacele de stopare a inflaţiei”, a transmis Mircea Coșea, analist economic.

36,5% dăm pe mâncare, lunar

În luna iulie a anului curent, în România, câștigul mediu net a ajuns aproape de pragul de 4.000 de lei. Creșterea matematică de 430 de lei într-un an este de numai 365 de lei, în realitate, din cauza inflației.

Statisticile arată că, în țara noastră, un procent important, de 36,5%, se duce doar pe mâncare. Dacă ne raportăm la salariul mediu pe economie vorbim despre suma de 1.450 de lei.

Un procent la fel de mare, anume de 40% - adică 1.600 de lei, se cheltuie lunar pe rate, chirie și utilități. În final, rămân 900 de lei, pentru sănătate și alte servicii. Trist este că unii sunt nevoiți să se descurce și cu mai puțin.


„Ne aşteaptă o inflaţie în parametrii actuali, asta în condiţiile în care nu apar noi tensiuni legate de preţurile la energie care şi aşa contribuie extrem de mult la evoluţia inflaţiei”, a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt al Băncii Naționale Române (BNR).

„Estimarea noastră arată doar finalul anului viitor”, a completat acesta.

„E foarte clar că ne aşteaptă o perioadă grea. Eu nu folosesc "o iarnă grea", pentru că va fi o perioadă mai lungă decât iarna”, a explicat Mircea Coșea, analist economic.