300 de mii de euro bani europeni pentru fermele românești. Agricultorii spun să sunt insuficienți pentru a reduce prețurile la carne, lapte sau ouă

„Sunt alocaţi 170 de milioane de lei pentru sectorul bovin, 167 pentru suine şi 116 milioane de lei pentru sectorul avicol. Fermierii care vor beneficia sunt în număr de peste 95 de mii. Sunt entităţi înregistrate juridic”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii.


Suma totală care va fi acordată fermierilor ajunge la aproximativ 92 de milioane de euro. O fermă, indiferent cât de mare este, va putea primi cel mult 290 de mii de euro. Valuta va fi dată până la finalul lunii iunie.

Aceștia se calculează în funcție de numărul de animale. De pildă, la porci, pentru fiecare animal, fermierul primește 30 de euro. Deși banii le prind bine, muncitorii susțin că sunt prea puțini pentru nevoile lor.


„La vită şi la pasăre, după ce se primesc cererile şi după ce se vede exact numărul de animale pentru care a fost depusă cererea, se va împărţi plafonul respectiv la numărul de animale şi va rezulta cuantumul pe cap de animal”, a spus Vlad Macovei, Asociația Forța Fermierilor.

„Diferenţa este foarte mare între subvenţia pe care o iau anumite ţări din Uniunea Europeană. Noi tot timpul a fost un pic mai defavorizaţi şi marginalizaţi faţă de alţi fermieri. În Olanda, Germania se ajunge pe cap de animal la 400-500 de euro”, s-a plâns un fermier.

„Necesarul de finanțte și de asigurare a unei relansări a sectorului zootehnic din România. Vorbim de miliarde de euro”, a tranmsis Vlad Macovei, Asociația Forța Fermierilor.


În ultimul an, carnea, laptele şi ouăle produse în fermele româneşti s-au scumpit şi cu 30%. Problema este că mâncarea românească se găsește tot mai greu în magazine și piețe. De exemplu, reușim să producem numai 20% din carnea de porc pe care o consumăm. Până în prezent, aproape 16 mii de fermieri au depus cerei pentru a primi ajutor. Restul mai au timp să se înscrie până în data de 12 mai.