Criza din energie va lăsa mii de români şomeri

Creșterile de preț se traduc prin concedieri, iar datele transmise de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) sunt alarmante. 34% dintre firme vor face disponibilizări în viitorul apropiat, adică 250.000 - 300.000 de companii vor da afară oameni. 42% dintre firme vor pune pe liber între 1 și 9 angajați, dar există și societăți de unde vor pleca și 50 de lucrători.


„O să pierdem din nou alți oameni care ajută economia. Pentru că vor pleca afară. Cam toate industriile sunt afectate. Fie că vorbim de producție, fie că vorbim de HoReCa. Hoteluri întregi vor fi închise”, a declarat Sorina Faier, specialist recurse umane.


Pentru a putea supraviețui, afaceriștii renunță la investiții și scumpesc tot ce scot pe piață. Între timp, guvernanții promit că îi vor ajuta să treacă peste criză. Deocamdată, studiile arată că 8% dintre companii vor trage oblonul din cauza facturilor.


„Dacă vorbim de nişte sectoare cheie, strategice, care folosesc energia, mă refer la industrie, la agricultură, la construcţii, ele sunt mai afectate", a explicat Florin Jianu, preşedinte CNIPMMR.

„Prima soluţie e aceea a reglementării preţurilor pe întreg lanţul. Plecând de la producător, distribuitor, furnizor", a completat acesta.

„Vom accesa instrumentele financiare şi granturile pentru sectoarele afectate. Şi vom implementa scheme de ajutor de stat pentru investiţii noi şi garanţii pentru credite", a declarat Nicolae Ciucă, premierul României.

Guvernul va adopta o serie de decizii pentru sprijinirea mediului de afaceri, în special a IMM-urilor

„În şedinţa de astăzi, vom adopta o serie de decizii pentru sprijinirea mediului de afaceri din România. Astfel, respectând prevederile programului de guvernare prin care ne-am asumat ca obiectiv stimularea economică, susţinerea investiţiilor strategice în infrastructură, în sănătate, în educaţie, inovare şi digitalizare, precum şi reducerea decalajelor faţă de ţările dezvoltate, economiile dezvoltate din Europa de vest, vom accesa instrumentele financiare şi granturile pentru sectoarele afectate şi vom implementa scheme de ajutor de stat pentru investiţii noi şi garanţii pentru credite", a transmis, miercuri, prim-ministrul.


Conform acestuia, una dintre măsuri vizează cadrul legal pentru plata contractelor de finanțare pentru ultimii 2.885 de beneficiari eligibili ai Măsurii 2 Granturi pentru capital de lucru acordate IMM-urilor, în valoare de peste 500 de milioane de lei.


„Aceasta reprezintă o schemă de sprijin acordată IMM-urilor în perioada determinată de criza de COVID-19, iniţiată în anul 2020. Facturile totale alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru au fost în valoare de peste 3,8 miliarde de lei, la care s-a adăugat, prin Legea bugetului pe anul 2022, suma de 570 de milioane de lei", a precizat acesta.


Oficialul a menționat și că urmează să fie adoptată o ordonanță de urgență privind implementarea de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a programului de sprijinire a sectorului IMM, în scopul redresării și relansării economice.

Executivul urmează să adopte şi un memorandum prin care se va pregăti implementarea unor noi programe guvernamentale de creditare cuprinse în pachetul de stimulare economică pentru IMM-uri, cât și de susținere pentru programele de sprijinire a Start Up-urilor din portofoliul Ministerului Turismului. Sub lupă sunt programele IMM Pro, Rural Invest, Garant Construct și Innovation.