Cîmpeanu, despre o nouă structură a anului școlar

Nu este pentru prima oară când ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, aduce în discuție subiectul despre structura anului școlar. Acesta susținea că nu a înțeles niciodată trecerea la semestre.

Ministrul a vorbit despre ”secțiuni”, care vor partaja întreg anul școlar. În prima secțiune care ar cuprinde septembrie-decembrie, se va include și săptămâna Școala Altfel. În a doua „secțiune”, după perioada sărbătorilor de iarnă, în vacanța de iarnă, 22 decembrie – 8 ianuarie, făcând separarea, se va mai putea analiza, însă semestrul sau trimestrul sau „secțiunea” denumită generic se încheie pe 22 decembrie.

„Mai apoi avem vacanța 22 decembrie – 8 ianuarie, după care, pentru a alterna această perioadă de școală cu perioadă de odihnă, putem lua în calcul o săptămână de vacanță, analizăm această propunere: în luna februarie. Dar această decizie, dacă se va lua, se va lua în primul rând în interesul elevilor din perspectiva pedagogică și se va lua de asemenea și pentru a susține sportul ca activitate benefică tinerilor. Acestea vor fi argumentele. Întâmplător se suprapun peste cerințe economice ale celor din sectorul HoReCa, sau așa cum au semnalat în petiție.”, a menționat Cîmpeanu.


Includerea unei săptămâni verzi în structura anului școlar

Ministrul a mai afirmat că după perioada posibilă de vacanță, din luna februarie, în care elevii ar putea să participe la schi, să facă activități sportive, se continua activitatea școlară, până la perioada sărbătorilor pascale, care în anul acesta, în anul 2023, presupune poziționarea în data de 7 aprilie început, spre 18 aprilie sfârșit, pentru a cuprinde ambele sărbători pascale, ortodoxe și catolice.

„O noutate absolută este includerea unei săptămâni verzi, o săptămână în care elevii se poate învăța în afara școlii lucruri despre mediu. Această săptămână ar putea fi poziționată în luna mai. Din toate perspectivele ar fi o perioadă potrivită pentru activități în aer liber”, a declarat Sorin Cîmpeanu.


Ce presupune trecerea la trimestre în structura anului școlar

Cu câteva luni în urmă, ministrul Sorin Cîmpeanu declara că niciodată nu a înțeles structurarea anului școlar pe semestre.

„Eu personal nu am înțeles niciodată trecerea la semestre, nu spun că e rea, nu am înțeles-o eu, nu am înțeles ce avantaje are renunțarea la evaluări, în loc de trei, să ai două”, a spus Cîmpeanu. Ministrul a adăugat că o va lansa „ca temă de gândire doar”, momentan, dar „ea va fi lansată și public în dezbatere cel mai târziu în această toamnă. Eu voi asculta cu mare atenție argumentele experților în științele educației”, a adăugat Cîmpeanu la TVR, citat de EduPedu.

În cazul în care această schimbare va avea loc, elevii vor avea parte de trei rânduri de teze pentru clasele de gimnaziu și liceu, încheierea mediilor de trei pe an și un număr mai mare de note pentru fiecare disciplină, pe an.