UE cere statelor membre să renunțe la sobele pe lemn din 2024

Lemnul de foc este principala sursă de încălzire în România. Numărul gospodăriilor în care se utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire este de 3,415 milioane, reprezentând 45,71% din totalul gospodăriilor înregistrate la nivel naţional, conform datelor furnizate de Institutului Naţional pentru Statistică (INS).

Cât despre mediul rural, numărul locuințelor care folosesc lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de 2,773 milioane, adică 85% din totalul locuințelor înregistrate în mediul rural.

Vestea că românii nu vor mai putea folosi sobele pentru a se încălzi i-a lovit ca un trăsnet. Unii ar vrea să se racordeze la rețeaua de gaze naturale, dar încă nu a fost trasă vreuna în zona lor. Alții, însă, nu și-ar permite această alternativă, căci o instalație la gaz costă mult.

România și-a asumat prin Planul Național de Redresare și Reziliență că va renunța la încălzirea pe lemn, dar ministrul Muncii, Marius Budăi, a promis românilor că nu vor îngheța de frig în case. Confrom acestuia, va urma o perioadă de tranziție, vreme în care se va dezvolta rețeaua de gaze.


Lemne sau gaze?

Consumul de lemn de foc este influențat de dimensiunile locuinței, condițiile meteo, randamentul instalației de încălzire și gradul de izolație termică al gospodăriei. Randamentul de transformare al lemnului în energie termică pentru sobe uzuale este, în general, scăzut, undeva între 20 și 40%. În schimb, randamentul de transformare al energiei electrice și a gazului metan în energie termică ajunge la 99%.

Astfel, costul pentru obținerea gigacaloriei folosind lemnul variază între 200 și 349 de lei. Așadar, lemnul este o materie primă scumpă, folosită în sobe ineficiente, de cele mai multe ori, poluante, iar încălzirea casei se face parțial, deci confortul termic este redus.