Prețul la cafea, într-o continuă creștere

Cafeaua a atins cel mai mare preț din ultimii zece ani. Analiștii consideră că această creștere nu se va opri și va continua până în anul 2023. Contractele de cafea cu livrare pentru luna decembrie au încheiat ședința de tranzacționare de luni la prețul de 2,34 dolari pe livră. Joi, contractele pe cafea de la Intercontinental Exchange din New York au ajuns la o valoare de 2,46 dolari.

Prețul de referință al Asociației Internaționale a Cafelei stabilit vineri a fost de 2,07 dolari pe livră, înregistrând o creștere cu 85% față de anul trecut. Ole Hansen, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank, a declarat pentru CNBC că în ultimul an, „o furtună perfectă de evenimente a conspirat pentru a da un impuls iubitelor noastre boabe”. Hansen a mai menționat că astfel de fenomene meteorologice nefavorabile vor afecta producția de cafea în 2022, chiar și în anul 2023.


O altă problemă ce afectează producția de cafea

În afară de vremea nefavorabilă, problemele legate de aprovizionarea cu cafea la nivel mondial a avut un impact semnificativ asupra pieței cafelei. Producătorii și companiile care prelucrează boabele de cafea se află, de cele mai multe ori în țări diferite. Incertitudinea de pe piață vine din țări exportatoare precum Etiopia, care este la un pas de război civil, și Vietnam, care se confruntă cu creșterea cazurilor de Covid-19, problemă care ar putea afecta producția de cafea.

„Cred că, în ansamblu, avem o piață care, pentru prima dată în ultimii ani, începe să arate o oarecare înăsprire”, a adăugat Hansen.