Primul Crăciun cu porc de import

Vestea că anul acesta, de sărbători, vom avea preponderent în magazine porc din Germania sau Spania îi nemulțumește pe clienți, care sunt deja sătui de prea mult import. Specialiștii în alimentație spun că românii vor mânca, în proporție de 80%, carne de porc din import.

„În acești ani de pestă porcină africană, importurile au crescut anual cu 50-60 de mii de tone”, a completat Ioan Ladoși, președintele Asociației Crescătorilor de porci.

Mai mult de 70% din carnea de porc de pe piață provine de la străini. Numai în prima jumătate a acestui an am importat masiv, în valoare de aproape 250 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că, anul acesta, de sărbători, este inevitabil să punem pe masă carne de porc din Germania, Spania sau chiar Ungaria.

Câtă carne de porc consumă românii?

Un român costumă, în medie, 32 de kilograme de carne de porc anual, dintre care 8 kilograme numai în luna decembrie. În 2019, media consumului de carne din Germania a fost de 59,5 kilograme de persoană pe an, dar apetitul germanilor pentru carne a scăzut cu mult.

Conform unui raport despre alimentația germanilor al Ministerului Agriculturii, numai 26% dintre cei chestionați declară că mănâncă zilnic carne. În 2015, procentul era de 34%. O explicație pentru această evoluție este că mulți bărbați germani sunt dispuși, mai nou, să renunțe la consumul zilnic de carne.

Importuri România

Țara noastră nu importă doar carne. Pe listă se regăsesc și porumbul, produsele de patiserie și brutărie, lapte și brânzeturi.