Plătim în euro, dar suntem remunerați în lei

Tot mai multe prețuri din România sunt în euro, care în curând va atinge 5 lei. Este un curs valutar șocant, dacă luăm în calcul valorile de acum trei ani, când astăzi, în 2018, un euro costa 4,64 lei.

Pe scurt, pentru că tot mai multe servicii sunt în euro, noi devenim tot mai săraci și suntem nevoiți să tăiem de pe lista dorințelor noastre chiar și ceva din mâncare sau câteva vizite la medic. Specialiștii spun că actuala criză politică, ce se adâncește pe zi ce trece, va face ca moneda noastră să se deprecieze mult și repede.


Cât de pregătită e România să adere la euro?

Un document intern redactat la nivelul Ministerului Finanțelor arată că, întâi de toate, țara noastră va trebui să își restabilească echilibrul macro-economic și tocmai după aceea va stabili un nou calendar pentru aderarea la zona euro.

Experții spun că România este departe de a îndeplini criteriile de convergență pentru a-și schimba moneda și că deciziile care ar trebui să ne îmbunătățească șansele sunt la politicieni, nu la Banca Națională.

Oficial, România și-a asumat, în 2019, când era premier Viorica Dăncilă, să adere la moneda europeană în anul 2024. Bucureștiul însă nu a reușit să îndeplinească niciunul dintre criteriile de convergență impuse de Uniunea Europeană, lucru arătat și de un raport al Comisiei Europene din vara trecută.


„În perspectiva aderării la zona euro, România va trebui, în primă fază, să își restabilească echilibrele interne și externe și să îndeplinească o serie de condiții de robustețe macroeconomică, în paralel cu combaterea efectelor negative generate de pandemia Covid-19, atât în plan economic, cât și social.

Pe termen scurt/mediu accentul trebuie pus pe implementarea eficientă a Planului Național de Redresare și Reziliență, în așa fel încât reformele și investițiile generate de atragerea fondurilor europene să contribuie la îmbunătățirea calității vieții oamenilor și Ia o dezvoltare sustenabilă.

În contextul celor menționate, ulterior va fi oportun să se stabileasca un calendar privind aderarea la zona euro”, se arată într-un document recent, emis de Ministerul Finanțelor, obținut și publicat de Profit.ro.