Mâncarea procesată ne scurtează viața. Hot dog-ul, o mică plăcere vinovată, scurge din clepsidră 36 de minute

Vitrinele cu mezeluri din piețe sau supermarketuri atrag mulți oameni, iar crenvuștii sunt ieftini și gustoși, deci sunt la mare căutare. Mulți sunt conștienți de pericol, dar continuă să cumpere pentru că au un preț accesibil și țin de foame. Alți clienți închid ochii la posibilele riscuri...de poftă. Cercetătorii americani au calculat că fiecare hot-dog ne răpește din viață 36 de minute. Studiul relevă că acest aliment este plin de aditivi.

Cele 61 de grame de carne procesată duc la pierderea a 27 de minute de viață sănătoasă, a spus pentru CNN Olivier Jolliet, autor principal al lucrării. Când au fost luate în calcul ingredientele precum sodiul și acizii grași trans, valoarea finală a fost de 36 de minute pierdute.

„Am vrut să facem o evaluare a efectelor benefice și dăunătoare ale alimentelor în întreaga dietă”, a spus Jolliet.

„De exemplu, se pierd 0,45 minute din viață pe gram de carne procesată sau se câștigă 0,1 minute pe gram de fructe. Ne uităm apoi la compoziția fiecărui aliment și apoi înmulțim acest număr cu profilurile alimentare pe care le-am dezvoltat anterior”, a completat specialistul.

Numărul de aditivi, tot mai mare

De altfel, în ultima perioadă a crescut numericul de aditivi, coloranți și conservanți dintr-un astfel de produs. A ajuns chiar la 12 într-un singur produs, referindu-ne strict la cârnat, la care se adaugă alții din ingredientele căruia i se alătură.


  • crenvuști - 12 aditivi

  • chiflă - 7-8 aditivi

  • muștar - 10-11 aditivi

  • ketchup - 7-8 aditivi