Un medic de familie la mii de pacienți

„Pentru mine când plec la munte încolo îi ca o eliberare așa, ca fuga aia de oraș. Băi, e minunat, mai ales acum că înverzește totul", a declarat Iulia Marin, medic de familie, pentru Observator.


Ea face, zi de zi, zeci de kilometri dus-întors spre pacienții care o așteaptă câte o săptămână, în sate de munte. „Nu aveam de unde să pornesc, mi s-a dat posibilitatea în 2 comune din Focșani să pornesc, unde era lipsă acută de medic", a completat ea.

Bolnavi de toate vârstele o așteaptă din zori, în Valea Sării. Copii răciți, părinți care nu își permit costurile unei deplasări până la Focșani, bătrâni afectați de vârstă. Astfel, pentru a face față, Iulia Marin jonglează între două cabinete, despărțite de o ușă, unde e ajutată de două asistente.


„Cât se face rețeta acolo nu pierd timpul, consult pe altcineva, cât se face rețeta aici pac s-a terminat acolo. Ia spuneţi-mi voi!”, a explicat Iula Marin.


În total, are 3.000 de pacienți din 6 localități, iar fără ea oamenii de aici nu ar avea acces la servicii medicale. Mii se localități din țară au deficit de medici de familie. Calculele făcute înainte de pandemie arată că, la acel moment, ne lipseau cel puțin 2.700. Tot acestea relevă că 2.000 s-au mutat în Franța, aproape 3.000 în Marea Britanie și mulți alții în restul Europei.


„Dacă ați împărți populația României la numărul de medici veți vedea că e undeva la 1.800-1.802, atâția pacienți în medie. Unii au 4.000 îmi aduc aminte erau la un moment dat, medici care aveau 10.000 de pacienți. Media e minunată, în medie între un om mort și un om viu, amândoi trăiesc bine", a spus Cosmin Bumbuluț, Colegiul Medicilor, pentru sursa menționată.

La 100.000 de români, 210 mor de boli care puteau fi tratate

Medicina de familie ar trebui să fie baza și filtrul întregului sistem al sănătății din România, în schimb, e o fosă cu probleme nesfârșite. Într-o parte stau doctorii care sunt nemulțumiți că fac prea mult, iar în cealaltă Casa de Asigurări care le reproșează că nu fac destul.

La mijloc, sunt oamenii, care stau la cozi interminabile pentru o trimitere și care, în unele cazuri, renunță la a-și mai face analizele și ajung în fața unui specialist fie prea târziu, fie niciodată. Lipsa aceasta costă. Cifrele arată că la fiecare 100.000 de români, 210 mor cu zile.


„Capitalismul ăsta ne-a învățat să facem maxim în minim de timp. Într-o viteză și o grabă și într-o... n-aș spune superficialitate că mi-aș jigni colegii și aș jigni și ceea ce fac ei", a adăugat Cosmin Bumbuluț, Colegiul Medicilor.