Fenomenul „vaccinarea la chiuvetă” ia amploare în România

Se vorbește că ar exista mulți medici de familie care, contra unei sume frumoase de bani, acceptă să arunce serul anti-COVID-19 în chiuvetă și să bifeze pe hârtie că pacientul a fost vaccinat. Sunt mulți cei care ar apela la astfel de ilegalități, deși s-ar putea alege cu până la trei ani de închisoare.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a afirmat că nu există până acum o evidență clară a certificatelor false de imunizare, dar încurajează medicii și pacienții să colaboreze cu anchetatorii pentru a-i descoperi pe cei care au recurs la astfel de metode.


„Suntem în legătură cu organele de cercetare şi în momentul în care primim informaţii legate de emiterea de certificate false de vaccinare, sesizăm poliţia şi acele structuri din sistemul de stat care trebuie să investigheze. Nu avem până acum o evidenţă clară câte certificate false au fost semnalate.



Discutăm cu medicii din spitale, cei care primesc şi internează din ce în ce mai mulţi pacienţi care apar în evidenţe ca vaccinaţi şi care atunci când au o formă moderat-severă, recunosc că de fapt sunt nevaccinaţi şi încurajăm medicii şi încurajăm pacienţii să colaboreze cu poliţia pentru a-i descoperi pe cei care au recurs la astfel de metode şi vorbim mai ales de personalul medical care a emis certificate de vaccinare fără ca pacienţii să fie vaccinaţi”, a afirmat oficialul.


Polițiștii din Timiș au deschis recent o anchetă și un dosar penal după ce mai mulți pacienți cu forme severe de COVID-19 au fost internați la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, chiar dacă aveau la purtător certificate de imunizare.


Cazurile cu mutația Delta se înmulțesc

Mai mult, cazurile cu mutația Delta se înmulțesc rapid, iar specialiștii anticipează că restricțiile se vor relua în această toamnă. Printre ele, masca obligatorie chiar și în aer liber. Acum, rata de pozitivare a testelor la nivel național a ajuns la 4,34% și 280 de pacienți sunt în stare gravă la Terapie Intensivă.