Pentru gestionarea lor este necesară o abordare modernă și preventivă. Descoperă în continuare ce măsuri poți implementa pentru a-ți optimiza strategia de protecție a plantației de viță de vie, pentru sezonul viitor.


Construiește, din timp, o strategie de prevenire și protecție

Pentru că în această perioadă a anului nu se aplică tratamente la vița de vie, este momentul potrivit în care să îți pregătești strategia pentru sezonul următor.

Pierderile de recoltă pot varia de la 10% până la 70-80%, în funcție de condițiile climatice, însă acestea pot fi eliminate. În acest sens, o soluție eficientă este adoptarea unei tehnologii inteligente, cum ar fi Smart Technology, care vine în ajutorul protecției culturilor de viță de vie și poate răspunde la toate provocările menționate anterior.

Această tehnologie cuprinde planuri de tratamente complexe pentru principalii agenți patogeni și le optimizează prin alternarea fungicidelor cu moduri de acțiune diferite. De asemenea, oferă o protecție sporită în perioadele cele mai vulnerabile ale viței de vie, nu influențează calitatea strugurilor și a vinului, dispune de caracteristici puternice ale produselor care securizează tratamentul și are un timp favorabil de pauză până la recoltare.


Protejează eficient vița de vie, chiar și în perioadele vulnerabile

În perioada de vegetație, cultura de viță de vie are perioade vulnerabile, iar acestea sunt:



  • înainte de înflorit;


  • după înflorit;


  • compactarea ciorchinelui;


  • intrarea în pârgă.



Dacă nu sunt aplicate tratamente eficiente de protecție, iar infecțiile se instalează în plantație, acestea vor fi greu de controlat, în special în aceste perioade vulnerabile, și pun în pericol recolta de struguri.

Una dintre bolile care pot afecta vița de vie în momentele sale cele mai vulnerabile este făinarea. Aceasta poate fi combătută dacă aplici Cabrio® Top fungicid, cu efecte fiziologice, ce are la bază două substanțe active: metiram și piraclostrobin.

Produsul are un spectru de combatere larg, este o soluție pentru combaterea simultană a mai multor boli, are o puternică acțiune preventivă și o durată lungă de protecție. În plus, contribuie la obținerea unor producții de foarte bună calitate.


Asigură protecția plantației, indiferent de condițiile meteorologice

Condițiile meteorologice sunt imprevizibile, însă, dacă ai o strategie de protecție bine pusă la punct și adaptată la variațiile de temperatură, vei putea proteja cultura în orice situație.

Spre exemplu, Revyona® este un fungicid de nouă generație, care conține Revysol® (mefentrifluconazol) și se poate aplica în diferite condiții, independent de vreme. Folosindu-l, vei crește atât calitatea, cât și vandabilitatea producției.


Alege produse de protecție care nu influențează calitatea strugurilor

Pentru a-ți asigura o recoltă abundentă și de o calitate ridicată, se recomandă utilizarea unor fungicide și erbicide care să nu pună în pericol integritatea gustului și a caracteristicilor strugurilor și, implicit, ale vinului.

Exemple de astfel de produse sunt fungicidele Delan® Pro, Cantus® și Scala® și erbicidul Stomp® Aqua.


Obține un bun management al rezistenței

Utilizarea frecventă și exclusivă a fungicidelor cu aceeași modalitate de acțiune poate duce la dezvoltarea unor forme de rezistență a patogenilor. Prevenirea apariției rezistenței se poate realiza prin adoptarea unor măsuri specifice, cum ar fi:



  • alternarea produselor cu mecanisme diferite de acțiune, atât sistemice, cât și de contact;


  • utilizarea fungicidelor în combinații (produs + partener);


  • respectarea cu strictețe a dozelor recomandate, a intervalului dintre tratamente, a numărului maxim de tratamente pe sezon, conform indicațiilor de pe etichetă;


  • implementarea tratamentelor în mod preventiv;


  • adoptarea unui management integrat al bolilor, care să includă și măsuri agrotehnice corespunzătoare.



În concluzie, adoptă o abordare modernă și investește în tehnologii inteligente de protecție pentru a face față provocărilor complexe ale cultivării viței de vie.