Ciupercile otrăvitoare versus ciupercile comestibile. Cum le putem diferenția

Unul dintre subiecte atinse la această expoziție a fost și modul în care puten distinge ciupercile comestibile de cele otrăvitoare. Specialiștii le-au prezentat vizitatorilor și cea mai toxică ciupercă din România, care are electe mortale în cazul consumului acestora.

Buretele viperei este considerată cea mai toxită ciupearcă din România. Aceasta se găsește din iunie până în octombrie în pădurile de foioase și în livezi. În cazul în care se consumă această ciupercă, primele semne de intoxicație apar la 8-12 ore și provoacă febră și dureri de stomac.


„De la bunicii mei știu că nu trebuie să te atingi de ciuperci dacă nu le cunoști foarte bine specificul. Îmi arătau cum o ciupercă e comestibilă și lângă este una otrăvitoare și aveau niște diferențe foarte subtile”, a spus una dintre vizitatoare.

„Este foarte interesant cum unele ciuperci care, deși sunt galbene, sunt bune de mâncat, în schimb, altele care arată foarte bine, sunt otrăvitoare”, a menționat un alt vizitator al expoziției.

Peste 500 de specii comestibile în pădurile din România

Specialiștii în științe ale naturii vin cu recomandări referitoare la cum trebuie păstrate ciupercile până ajung să fie pregătite. După ce acestea sunt culese din pădure trebuie păstrate la frigider.


„Puțin, câteva ore sau o zi, pentru că ele dezvolt și mucegaiurile pe pălărie și atunci carnea este foarte perisabilă. Ele ar trebui, cele comestibile, consumate imediat”, afirma Carmen Pavilotia, muzeograf Muzeul de Știinte Bacău.


Pentru a face diferența dintre ciupercile comestibile și cele otrăvitoare, trebuie să se știe că cele comestibile sunt cele întregi.


„Atunci când se culeg ciupercile pentru consum trebuie colectate în întregime. Doar exemplarele care prezintă pălărie și picior”, explică Cătălin Tănase, director Grădina Botanică.


În pădurile din România se găsesc peste 2.500 de specii de ciuperci, însă doar aproximativ 500 de specii dintre acestea sunt comestibile.