Planificarea unui astfel de eveniment aduce cu sine o doză bună de stres, nu doar cu curățenia, ci mai ales cu gătitul. Așadar, dacă și ție îți este teamă că friptura nu ar putea ieși fragedă și gustoasă, că decorul nu este suficient de festiv, pune în aplicare sfaturile noastre și totul va fi impecabil.


Începe cu o planificare realistă

Înainte de a te decide ce meniu vrei să pregătești pentru această seară specială, ia în considerare tigăile, tăvile și cratițele pe care le ai. O friptură de porc sau vită necesită atât timp de gătire, cât și spațiu, așadar, verifică dacă ai tot ceea ce îți trebuie pentru a o introduce în meniu. De asemenea, gândește-te câte persoane vrei să inviți la masă și aruncă un ochi asupra veselei și paharelor. Cu siguranță, nu ai vrea să observi în ziua cu pricina că setul de farfurii nu mai este complet sau nu ai suficiente pahare de vin. Apoi, calculează ora la care vrei să înceapă reuniunea astfel încât să poți fi gata cu totul. Timpul poate diferi în funcție de electrocasnicele pe care le ai, fie un cuptor electric incorporabil, fie unul clasic, pe gaz, dar și de preparatele pe care le-ai ales.


Trimite invitațiile prin e-mail sau telefon

Chiar dacă este o cină în familie sau cu prietenii, crede-ne că o invitație scrisă îi va impresiona. Nu trebuie să o imprimi, ci pur și simplu să scrii un text frumos pe care să-l trimiți prin e-mail sau telefon. În plus, dacă ai timp, poți crea un design digital, cu motive de Crăciun și să notezi acolo toate detaliile. Există o mulțime de aplicații ce îți oferă posibilitatea să concepi o astfel de invitație. Astfel, vei putea ști și care este numărul de persoane care pot veni în seara aleasă.


Alege o cină restrânsă

Dacă îți dorești o cină reușită, sfatul nostru este să nu inviți mai mult de opt - zece persoane. De asemenea, asigură-te că oaspeții se cunosc între ei și se înțeleg bine unul cu celălalt. Apoi, dacă aceasta este prima ta petrecere de Crăciun, încearcă să nu inviți persoane care te-ar putea face să te simți incomod, precum cineva din conducerea companiei unde lucrezi.


Stabilește meniul și pregătește-l în avans

Carnea se numără printre mâncărurile pe care trebuie să le gătești în ziua respectivă, dar poți alege pentru cină o lasagna, pe care să o prepari cu câteva zile înainte și pe care să o congelezi. Astfel, în ziua petrecerii, vei putea scoate specialitatea și să o pui în cuptor. Totodată, mai poți face pateuri sau alte foitaje, pe care să le bagi rapid la încălzit. Nu uita de nuci, migdale, câteva brânzeturi și, de ce nu, mâncăruri tradițional românești, precum tobă sau slănină. Un alt preparat apreciat în perioada Crăciunului este salata de boeuf, pe care o poți pregăti cu cel puțin două zile înainte. În orice caz, nu îți asuma riscul și nu încerca mâncăruri noi și exotice pe care nu le-ai mai făcut niciodată. Desigur, poți oricând să mizezi pe diversitatea unui bufet suedez, de unde fiecare invitat să-și aleagă ceea ce își dorește.


Creează atmosferă cu lumini și muzică

Folosirea mai multor lumânări și luminițe este o modalitate excelentă prin care poți concepe o atmosferă de poveste. Poți opta pentru felinare și instalații strălucitoare pentru a crea acel sentiment de magie. De preferat, pentru masă, este să apelezi la un suport cu cel puțin cinci lumânări, acestea urmând să ofere eleganță și distincție. De asemenea, pregătește muzica și ai grijă să fie una veselă, dar, în același timp, relaxantă și care să invite la discuții și povești.


Dacă vrei o cină memorabilă, ia în considerare să creezi propriul tău cocktail sau un punch, pe care oaspeții să-l poată lua ori de câte ori au nevoie.


//