• Alegerea cafelei contează
  • Nimic nu se compară cu cafeaua de specialitate, cea mai bună fiind cafeaua prăjită cât mai recent, 100% Arabica. Sunt două mari categorii după tipul de cafea: Robusta și Arabica. Robusta este cultivată în Asia și Africa, este mai puțin aromată ca surioara sa, dar e mult mai bogată în cremă. Într-adevăr, conține de două ori mai puțină cofeină și este mult mai accesibilă. Cafeaua Arabica este cunoscută de orice om pasionat de cafea. Aceasta se cultivă în America Centrală și de Sud, este mai puțin cremoasă, mai scumpă, dar se distinge prin aromă, parfum, gustul dulce și persistent. În clasament menționăm și celelalte tipuri de cafea: cafeaua comercială, cea de origine și de specialitate. Cafeaua care obține 80 de puncte sau mai mult pe o scală de 100 de puncte este clasificată de specialitate, conform Asociației Cafelei de Specialitate, iar pentru a obține acest statut, „băutura de culoare neagră‟ trebuie sa treacă evaluările legate de: origine, recoltare, prelucrare, prăjire, măcinare și preparare, deoarece cafeaua de specialitate reprezintă superlativul absolut.


  • Cafeaua înseamnă experiență
  • Mai mult chiar: pentru unii cafeaua se degustă experimentând aroma unică a boabelor de cafea din care este făcută. Noi îți recomandăm să bei numai cafea de calitate, așa că înainte de orice, citește eticheta. În general, românii uită să citească ingredientele de pe produsele pe care le adaugă în coș, un mare minus în ceea ce privește educația nutrițională. De aceea, învață-te să consumi produse de calitate, cum este cafeaua de specialitate. Cumpăr-o de la un magazin specializat, nu din supermarket. Deși cafeaua rezistă destul de mult în condiții de depozitare corecte, gustul se schimbă în timp, deoarece:



    • Structura chimică a boabelor de cafea începe să se schimbe imediat ce au fost prăjite.


    • Boabele eliberează dioxid de carbon printr-un proces numit degazificare.


    • Prin degazificare, uleiurile din interiorul boabelor încep să oxideze, astfel că boabele devin mai puțin aromate.



    Prin urmare, pentru a te bucura de cea mai puternică aromă, ar trebui să bei cafeaua la o distanță de patru zile până la două săptămâni de la prăjire, în funcție de metoda de preparare. O recomandare pe care ți-o oferim cu toată încrederea, mai ales dacă îți place cafeaua tradițională, la ibric, este să folosești boabele în prima săptămână, dar dacă ai un espressor automat, așteaptă o săptămână pentru cel mai bun gust.

    Proveniența boabelor de cafea este direct proporțională cu gustul lor, care este diferit de la om la om. Astfel, există trei zone pe glob unde se cultivă cafeaua, și anume:



    • prima zonă include Caraibe, Columbia, Mexic, Panama, Costa Rica, Peru și Brazilia. Aici se obține o cafea cu aciditate crescută, aromă fină și dulceagă.


    • a doua zonă cuprinde: Asia, Indonezia și insulele din Pacific. Aroma cafelei obținută din boabele crescute în aceste locuri este mai dură, are aciditate scăzută și un gust consistent, aproape de pământ. Pentru a scoate în evidență subtonurile florale, boabele de cafea trebuie prăjite bine.


    • a treia zonă cuprinde Africa și Orientul Mijlociu. Aroma cafelei din boabele obținute aici are intensitate medie, dar este foarte complexă, poate avea iz de vin, citrice și chiar ciocolată.



  • Efectele plăcute ale consumului de cafea
  • Studiile arată că oamenii care beau cafea în mod regulat (fără să exagereze) au un risc mai mic de a dezvolta Alzheimer și demență, reducând inclusiv riscul de sinucidere cu 45%. Amintim că faimoasa băutură iubită de toți conține cofeină. Odată consumată, aceasta este absorbită rapid de intestin în sânge. Efectul principal al cofeinei se concentrează asupra creierului. Funcționează prin blocarea efectelor adenozinei, care este un neurotransmițător care relaxează creierul și te face obosit. Crește, de asemenea, nivelul de adrenalină din sânge și activitatea dopaminei, hormonul responsabil pentru motivație.


    Cafeaua băută fără exces este o licoare nu doar tentantă, dar potrivită pentru orice tip de activitate, indiferent unde te afli. Atâta timp cât nu exagerezi și consumi cafea de calitate, diminețile sunt mai bune și mai energice alături de o cană fierbinte de cafea.


    //