Interesant este că unele dintre aparatele pe care le utilizăm sunt benefice pentru mediu și pot contribui la reciclare, la economia de materiale și la raționalizarea eficientă a consumului.


Reciclarea hârtiei

Este oarecum încetățenită practica de a utiliza colile de hârtie pe ambele lor fețe atunci când este absolut necesar să printăm ceva. Cu toate acestea nu putem face asta mereu, iar unele

documente au nevoie de suportul hârtiei pentru că trebuie semnate, autentificate sau îndosariate. În momentul în care aceste documente nu mai sunt utile, nu pot fi aruncate la gunoi și nici trimise la reciclare, în forma în care sunt, pentru că cele mai multe dintre ele conțin informații confidențiale, date personale sau secrete.

Legea de protecție a datelor personale impune ca hârtiile imprimate cu date sau informații să fie tocate cu distrugatoare de documente, ca măsură de siguranță. Puțini știu însă că hârtia tocată de aceste aparate este perfectă pentru a fi reciclată. Mai mult, mașinile care taie hârtia reduc volumul, astfel că firmele de salubritate pot prelua cantități mai mari de hârtie pentru reciclare. Merită spus că aparatele sunt capabile să toace și coperți, dar și dosare sau mape, care în condiții normale nu pot fi reciclate.

Cantitatea de energie consumată de acestea este foarte mică și oricum ele fac una dintre etapele procesului tehnologic standard pentru reciclarea hârtiei, respectiv tocarea acesteia.


Documente virtuale

În prezent documentele virtuale sunt mai mult și mai des utilizate decât cele pe suport de hârtie. Meritul este al aparatelor care pot scana și care digitalizează imagini. Acestea sunt din ce în ce mai accesibile și mai des utilizate, nu doar în birouri, ci în viața de zi cu zi. De exemplu, cele mai multe dintre telefoanele inteligente pot scana documente, iar lucrul cu documente virtuale a devenit o practică uzuală, atât când vine vorba de munca la birou, dar și în relațiile birocratice cu autoritățile.

Scanerul face parte din categoria de tehnică de birou care este prietenoasă cu mediul și care aduce avantaje pe mai multe planuri. Nu este deloc exagerat să spunem că un scanner te scutește de o deplasare. Cu ajutorul comunicațiilor prin internet, un document scanat va ajunge la destinație, practic, fără să consume energie sau hârtie, deci fără emisii de gaze (pentru că orice transport implică un mijloc de locomoție, deci un motor și, implicit, consum de combustibil). Iar acest fapt se întâmplă de mii și mii de ori în fiecare minut, ceea ce, în ansamblu, reprezintă un beneficiu uriaș pentru mediu, oricum suprasolicitat prin acțiunile omului.


Senzorii reduc consumul de resurse

Suntem familiarizați cu senzorii de mișcare conectați cu sistemele de iluminat, atât de acasă, cât și pe palierele blocurilor și holurile clădirilor de birouri. Aceste sisteme simple contribuie substanțial la reducerea consumului de energie electrică și sunt un aliat în lupta cu risipa de resurse, inclusiv cu emisiile de gaze cu efect de seră (jumătate din energia electrică consumată la scară mondială este produsă prin arderea cărbunelui, factor extrem de poluant pentru mediu).

Aceiași senzori de mișcare sunt cei care ne deschid ușile de la intrarea în birouri și le închid în urma noastră, cu scopul păstrării temperaturii de confort din interior.

Senzorii funcționează la fel de eficient și pentru reducerea consumului de apă, dar și pentru eficientizarea ventilației interioare și a sistemelor de încălzire. Conectarea lor cu un sistem care analizează calitatea aerului din spațiile închise și cu un termostat duce la un control eficient al microclimatului din clădirile de birouri, cu efect imediat în reducerea consumului de energie.


Becuri inteligente

Extrem de utile pentru birouri și zonele de lucru, indiferent de tipul acestora, becurile inteligente pot fi reglate și controlate de la distanță, pot fi programate, iar asta le face foarte eficiente din punct de vedere energetic.

În plus, acestea au un consum mic de energie și au capacitatea de a transforma într-o proporție de peste 90% energia consumată în lumină, cu o foarte mică degajare de căldură.

Toate aceste sisteme, la care se adaugă reciclarea selectivă, care se practică în toate clădirile de birouri și în toate spațiile de producție, sunt modalități care contribuie eficient la protejarea mediului.

//