Proiect Protecția Consumatorului: test de cultură financiară pentru românii care vor să ia credit

„Ce este ROBOR?” La o astfel de întrebare ar putea fi nevoiți să răspundă, în curând, românii care vor să ia bani de la bancă sau de la INF-uri. Proiectul ANPC este discutat cu băncile încă, iar forma finală ar putea fi gata până la finalul anului în curs.


„Eu ştiu ce este, dar multă lume nu ştie. Şi aceste lucruri trebuie explicate de către bănci. Ca o condiţie prealabilă accesării creditului, clienţii vor fi obligaţi să completeze acest chestionar, din care să rezulte nivelul lor de cunoştinţe", a declarat Sebastian Hotca, vicepreşedinte ANPC, pentru Observator.


Testul ar urma să aibă loc online, chiar la sediul băncii la care persoana fizică dorește să facă împrumutul. Ca în cazul primei probe pentru permisul auto, dacă nu se va obține un anumit punctaj, persoana fizică s-ar putea să se întoarcă pentru a-l relua.


„Nici pe drumurile publice nu circulă persoane care nu obţin permisul de conducere", a afirmat Sebastian Hotca, vicepreşedinte ANPC.

„Sunt informaţii care nu îi ajută cu nimic. Te interesează care este Roborul, de fapt, ca să-ţi faci un calcul cu privire la credit. Dar oricum îţi aduce la cunoştinţă banca", a spus Alexandru Păunescu, reprezentant CSALB.

„Am putea să-i spunem o verificare a cunoştinţelor. Vizavi de rambursarea creditelor, vizavi de obligaţiile pe care şi le asumă", a transmis Sebastian Hotca, vicepreşedinte ANPC.

„Sună extrem de pompos. Ce-l interesează pe respectivul consumator: dobândă, costuri, la nişte informaţii referitoare la suma pe care o plăteşte la final", a susținut Alexandru Păunescu, reprezentant CSALB.


Reprezentanții băncii explică deja clienților ce înseamnă un împrumut pe termen lung. „Poţi veni la bancă, poţi vedea care este rata ta, şi ce sfătuim noi clienţii este să încerce 3-6 luni - cel mai bine chiar un an de zile să pună acea rată deoparte, să vadă cum se comportă acea rată în bugetul personal", a declarat Cătălin Ioniţă, reprezentantul unei bănci.