Petre Daea, despre raționalizarea apei: Nu recomandă fermierilor, deoarece „cu hrana nu-i de joacă”

Întrebat, la finalul Comitetului Politic Național al Partidului Social Democrat (PSD), dacă le recomandă fermierilor să folosească apa cu mai multă atenție, Petre Daea a spus ferm că nu poate face acest lucru.


„Eu nu pot face asta, şi să fim bine înţeleşi. Planta nu poate trăi fără apă, este factorul vital. Legumicultorii pun aceste culturi în zone sigure de apă. Nu-şi permite nici un legumicultor să planteze vreo legumă undeva dacă nu are sursă de apă. (...) Cu hrana nu-i de joacă. Aici nu ne jucăm de-a asigurarea hranei, de aceea le transmit fermierilor să-şi folosească resursele de care beneficiază în zona respectivă", a explicat Daea.

„Acolo unde a secat sursa de apa, ce să-i fac? Eu n-am o soluţie, în condiţiile în care nu există apă. De unde să o aducă, cine să o aducă şi cine să o folosească, în condiţiile în care nu există sursa respectivă? (...) Voi continua toate proiectele începute de domnul Adrian Chesnoiu", a adăugat social-democratul.

A început raționalizarea apei

Raționaliza apei a început în urmă cu câteva zile, practica fiind folosită de companii, miercuri, și în mai multe localități din Ilfov. Acolo, furnizorul local a anunțat cetățenii că apa va fi sistată pentru refacerea stocului. Dacă în Cernica, Bălăceanca și Poșta, acest lucru se va întâmpla noaptea, în comuna Periș, închiderea apei va fi făcută între orele 13:00 și 17:00.


„Din cauza consumului excesiv de apă, pe fondul temperaturilor ridicate din această perioadă, anunțăm că suntem nevoiți să limităm alimentarea cu apă potabilă pe raza comunei Cernica în vederea refacerii rezervelor de apă”, este anunțul furnizorului.


Oficialii companiei de distribuție a apei au transmis că toate aceste măsuri sunt luate din cauza temperaturilor caniculare. „Înțelegem disconfortul cauzat de întreruperea alimentarii cu apă, apreciem implicarea colectivă și respectăm dreptul la libera exprimare. Subliniem faptul că lipsa apei din această perioadă nu este cauzată de vreo defecțiune a sistemelor operate de către companie, ci este o consecință directă a modificării bruște a comportamentului de consum, pe fondul temperaturilor ridicate”, mai arată compania.

Practic, arată sursa citate, capacitatea de producție, tratare și distribuție a apei se află sub cererea de consum crescută a populației. „De asemenea, atragem atenția că apa utilizată în alte scopuri decât cele casnice (spre exemplu irigat spații verzi sau culturi agricole) conduce în mod rapid la epuizarea resurselor de apă destinate populației.

Astfel, compania este obligată să ia măsuri temporare, cum ar fi oprirea apei sau diminuarea presiunii pe rețele, pentru refacerea stocurilor. „Fenomenul nu se înregistrează doar la nivelul județului Ilfov”, conchide sursa menționată.