Secretarul general adjunct al NATO a declarat, într-un interviu acordat pentru stirileprotv.ro, despre faptul că Marea Neagră a fost recunoscută pentru prima dată în parteneriatul strategic al NATO, lucru pe care l-a caracterizat ca fiind ”foarte bun”. Totuși, el a menționat că Marea Neagră rămâne o zonă tensionată.


Mircea Geoană: „Marea Neagră rămâne o zonă extrem de tensionată”

„Marea Neagră rămâne o zonă extrem de tensionată. Nu e nevoie să dăm prea multe comentarii, pentru că lucrurile sunt evidente. De la Insula Șerpilor până la blocada litoralului ucrainean și a accesului Ucrainei la Marea Neagră este o zonă extrem de tensionată, unde NATO, în mod natural, își aduce o contribuție importantă.

Ne interesează în primul rând păstrarea și garantarea libertății de navigație maritimă. Uitați-vă la portul Constanța, porturile dunărene, cât de importante au devenit în contextul blocadei portului Odesa și uitați-vă cât de important este să asigurăm libertatea de navigație. Asta va face NATO, asta face NATO.

România are un platou continental și rezerve de gaze naturale importante și acest lucru va putea continua. Înțeleg că sunt decizii pentru în sfârșit a începe exploatarea acestora. Există, din nou, o garanție NATO pentru că este teritoriul suveran al statului român, un stat aliat.

Deci există, evident, elemente legate de protejarea intereselor României", a spus Mircea Geoană


Mircea Geoană a mai declarat, în cadrul interviului, că "anticipăm un război de lungă durată în Ucraina". De altfel, secretarul general al NATO spunea acest lucru și în urmă cu o lună, la un podcast, dar a precizat atunci că ”Ucraina va rezista”.


”Vom avea mult război clasic, multă artilerie, război tradițional, apoi de gherilă, informațional, cibernetic, aici trebuie să fim pregătiți în privința unor atacuri rusești. Îi ajutăm pe ucraineni atât de mult încât să câștige acest război, cu arme convenționale, în funcție de tipul de război pe care-l vor duce. Dar munca noastră este să evităm escaladarea. Vrem să transmitem un mesaj de serenitate: nu vedem din partea Rusiei gesturi ostile față de NATO! Ci luând o distanță respectuoasă față de noi. Putin ne-a subestimat pe noi, pe Ucraina, a făcut o greșeală istorică, precum în Războiul Crimeii din 1812. Ucraina va rezista, va merge spre Europa, iar rușii vor fi împinși înapoi. În cartea de istorie, va rămâne ca una dintre cele mai neinspirate mișcări ale imperiului rusesc”, a avertizat oficialul NATO.