Guvernul Ciucă a trecut de Parlament

Guvernul Ciucă a primit oficial încrederea Parlamentului. E o fotografie importantă pentru a înțelege și care e raportul de forțe din Parlament. Guvernul Ciucă se bucură de 318 voturi. De cealaltă parte există 126 de voturi „împotrivă”, ce aparțin celor de la USR, AUR și liberalilor care au părăsit partidul, anume cei din tabăra lui Ludovic Orban. De acum, Guvernul Ciucă merge spre momentul depunerii jurământului, la Palatul Cotroceni. Mâine urmează o nouă ședință.


Primele declarații:

„S-a încheiat procedura de vot în Parlament pentru guvernul pe care îl conduc. A fost un moment în care am înțeles cu toții că este vorba de asumarea responsabilității; responsabilitate centrată pe cetățeanul român și pe liniile de efort la nivel guvernamental pentru a depăși situația de criză, a depăși iarna anilor 2021-2022 și să ne angajăm pentru tot ceea ce înseamnă asumările pentru dezvoltarea României.

În acest moment, elementele privind rectificarea bugetară și deficitul bugetar la finele anului 2021 urmează a fi dezbătute în ședința de mâine. După ce vom avea aceste elemente tehnice, putem vedea unde ne găsim. Ceea ce vă pot spune este faptul că nimeni nu trebuie să aibă vreo temere că nu sunt bani pentru plata pensiilor și a salariilor. Sunt asigurate fonduri pentru toate nevoile. Sunt elemente pe care le-am discutat cu ministrul Finanțelor și ministrul Sănătății.”


Fișa biografică a noului prim-ministru

Activitate profesională

Nicolae Ciucă a ocupat anumite funcții de ofițer în cadrul Brigăzii 2 Mecanizată „Rovine” și Batalionului 121 Cercetare. În perioada 1 ianuarie 2015 și 29 octombrie 2019 a ocupat funcția de Șef al Statutului Major al Apărării, înlocuindu-l pe generalul Ștefan Dănilă. Pe 28 octombrie 2019 a fost trecut în rezervă de către Klaus Iohannis.


Activitate politică

În perioada 7 decembrie 2020 - 23 decembrie 2020, acesta a ocupat funcția de premier interimar al României în urma demisiei lui Ludovic Orban. La finalul anului 2020, după alegerile parlamentare din 6 decembrie, numele său a fost vehiculat ca posibilă propunere pentru funcția de premier. În final, Klaus Iohannis l-a propus pe Florin Cîțu pentru această funcție.

Din 4 noiembrie 2019 a exercitat funcția de ministru al Apărării Naționale, iar în 21 octombrie 2021 a fost propus de președintele României pentru funcția de premier. Și-a depus însă mandatul, constatând că nu poate primi o majoritate în Parlament. Pe 22 noiembrie, după negocieri între partidele PNL, PSD și UDMR, Klaus Iohannis l-a numit din nou pentru funcția de prim-ministru. În data de 25 noiembrie a primit votul de încredere din partea Parlamentului, preluând mandatul de premier cu 318 voturi.