CPI, mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Președintele rus nu ar putea fi, însă, arestat, în pofida deciziei Curții

„Curtea a emis două mandate de arestare în ceea ce priveşte situaţia din Ucraina. Pentru Vladimir Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, şi pentru Maria Lvova-Belova, comisarul pentru drepturilor omului al preşedinţiei ruse, pentru presupusele crime de război privind deportarea copiilor din teritoriul ucrainean ocupat în Federaţia Rusă”, a explicat Piotr Hofmanski, președintele CPI.


Este o hotărâre mai mult simbolică prin care președintele Rusiei devine de facto un lider fugar. Liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a salutat decizia CPI, chiar dacă SUA nu a ratificat Tratatul de la Roma din 2000. Deci, dacă Vladimir Putin ar ajunge cândva pe teritoriul american, nu ar putea fi arestat.


„Nu este recunoscută la nivel internațional, nici de noi, dar cred că este un punct de vedere foarte puternic”, a spus Joe Biden, președintele SUA.

Putin ar putea fi arestat în 123 de țări

123 de țări din lume sunt părți la tratat, chiar și România. În cazul în care, prin absurd, Vladimir Putin ar vrea să ajungă în țara noastră, autoritățile ar întâmpina o situație problematică. Ca să intre în țară și să poată fi reținut, Putin ar avea nevoie de viză, lucru valabil pentru toate statele din Uniunea Europeană. Printre țările care nu recunosc jurisdicția CPI se numără Ucraina, Belarus, China sau Israel.


„Aceasta este o decizie istorică care va duce la o responsabilitate istorică. Șeful unui stat terorist și un alt oficial rus au devenit în mod oficial suspecți într-o crimă de război”, a comentat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

„Președintele Putin este pus sub acuzare. El a devenit un lider fugar. Iar acest lucru este complicat pentru un lider”, a spus Luis Moreno Ocampo, fost procuror CPI.

Rusia: Mandatul emis de CPI e nul

Oficialii ruși nu recunosc mandatul emis de CPI, afirmând că acesta este nul pentru ei. „Rusia, la fel ca o serie de state, nu recunoaște jurisdicția acestei instanțe și, în consecință, orice decizie de acest fel este nulă și neavenită pentru Federația Rusă din punct de vedere juridic”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.