EAU vrea explicații de la șeful delegației UE referitor la declarațiile lui Josep Borrell, considerate rasiste

Ministerul de Externe din Emiratele Arabe Unite a declarat că remarcile sunt „nepotrivite și discriminatorii” și „contribuie la agravarea climatului de intoleranță și discriminare la nivel mondial”, potrivit agenției de știri de stat emirateze WAM.

În alocuţiunea sa în faţa absolvenţilor Academiei diplomatice de la Colegiul Europei din oraşul belgian Bruges, difuzată pe scară largă online de săptămâna trecută, Borrell a numit Europa „o grădină”, iar mare parte a restului lumii o „junglă” care „ar putea invada grădina” europeană.


„Grădinarii ar trebui să aibă grijă de grădină, dar nu vor proteja grădina construind pereţi. O grădină mică şi drăguţă înconjurată de ziduri înalte pentru a preveni pătrunderea junglei nu va fi o soluţie. Pentru că jungla are o capacitate de creştere puternică, iar zidul nu va fi niciodată suficient de înalt”, afirmase Borrell.

„Grădinarii trebuie să meargă în junglă. Europenii trebuie să se implice mai mult în relaţia cu restul lumii. În caz contrar, restul lumii ne va invada”, a spus el.

Centrala nucleară Zaporojie a fost deconectată din nou de la alimentarea externă cu energie

Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele ruse, a fost din nou, deconectată de la sursele externe de alimentare cu energie electrică, a anunțat luni operatorul ucrainean al centralei.

Conform acestui operator, ultima linie de alimentare a fost deconectată din nou în cursul nopții de duminică spre luni „în urma unui bombardament al armatei ruse”. Drept urmare, generatoarele diesel au fost puse în funcțiune pentru a înlocui sursele externe de alimentare.

Centrala Zaporojie, care furnizează aproximativ o treime din producția de energie electrică a Ucrainei, este ținta unor bombardamente, din luna august, pentru care Moscova și Kievul se acuză reciproc și care au stârnit temeri față de un posibil nou Cernobîl.



  • Centrala se află din luna martie sub controlul trupelor ruse, dar este operată de personal ucrainean.