Serviciile secrete britanice, aflate pe frontul din Ucraina, au semnalat probleme logistice pentru Rusia după explozia de pe frontul Kerci

„În condiţii de tensiune pentru prezenţa rusă în Herson, pe fondul deteriorării liniilor de aprovizionare prin Crimeea, linia terestră de comunicaţii prin regiunea Zaporojie (sud) devine din ce în ce mai importantă pentru sustenabilitatea ocupaţiei ruse”, apreciază Ministerul britanic al Apărării într-un buletin pe care îl publică cu regularitate pe Twitter.


Forțele ruse din sudul Ucrainei își intensifică fluxul logistic de aprovizionare prin Mariupol, oraș-port la Marea Azov, în încercarea de a compensa capacitatea redusă de transport a podului, parțial avariat, se arată în actualizare.

În dimineața zilei de 8 octombrie, pe podul peste strâmtoarea Kerci, care leagă Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014, de teritoriul rus, infrastructură cu rol-cheie în privința aprovizionării acestora, s-a produs o puternică explozie.

Un tren cu vagoane cisternă cu combustibil a sărit în aer. Rusia a declarat că podul, un proiect de suflet pentru președintele rus Vladimir Putin, este bine păzit de sisteme de apărare antiaeriană și de militari ruși. Șeful de stat a subliniat fiabilitatea acestei infrastructuri, conform agențiilor internaționale de presă.

Moscova a atribuit serviciilor speciale ucrainene responsabilitatea pentru explozia de pe pod și a reacționat prin atacuri cu rachete asupra întregului teritoriu al Ucrainei, chiar și asupra Kievului, lovind îndeobi infrastructuri energetice și obiective civile.


UE: Sprijinul militar acordat Ucrainei se intensifică

Uniunea Europeană (UE) își intensifică sprijinul militar pentru Ucraina prin lansarea, luni, a unei misiuni de formare a 15.000 de soldați ucraineni pe teritoriul său și o nouă tranșă de 500 de milioane de euro pentru aprovizionarea cu arme.


„Este o mare premieră pentru UE”, a comentat un responsabil european. „Nu am efectuat niciodată o misiune de această amploare”, a marcat acesta.


Miniștrii de Externe ai celor 27 de țări membre urmează să aprobe luni aceste două decizii, în cursul unei reuniuni la Luxemburg, iar misiunea va fi imediat operațională, a menționat o sursă diplomatică, conform AFP, agenție citată de Agerpres.

De altfel, mai multe misiuni de formare sunt în curs de desfășurare în diferite state membre, în special în Germania și Franța, unde militari ucraineni sunt instituiți să folosească tunuri, lansatoare de rachete și sisteme de apărare antiaeriană furnizate de europeni.