Ucraina și-a reîntors cinci localităţi din regiunea Herson

Președinția ucraineană a anunțat că forțele ucrainene au reușit să recucerească cinci localități din regiunea Herson, cea care a fost anexată în mod ilegal de către autoritățile de la Kremlin.


„Forţele armate ale Ucrainei au eliberat încă cinci localităţi în districtul Berislav din regiunea Herson: Novovasîlivka, Novogrigorivka, Nova Kameanka, Trîfonivka, Cervone”, a anunţat preşedinţia ucraineană.


Încă din primele săptămâni de război și până în prezent, forțele armate ucrainene și cele ruse duc lupte grele în această regiune importantă. Soldații încă luptă pentru a-și reîntoarce întreg teritoriul și pentru a scăpa de inamicii care distrug statul cu fiecare zi tot mai mult. Rușii au dat dovadă de o rezistănță de fier, însă armata ucraineană a a reușit să recucerească localități importante și săîi gonească pe ocupanții ruși de pe teritoriul lor natal. Unele recuceriri importante au avut loc chiar lângă râul Nipru, la sud de Krivoi Rog, oraş industrial şi oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Regiunea Herson este una dintre cele patru regiuni ale Ucrainei în care au fost organizate referendumjuri ilegale și tot în mod ilegal au fost anexate de către autoritățile de la Moscova. Kievul și țările occidentale nu au recunoscut această anexare și au condamnat acțiunile întreprinse de către statul rus.


Noi bombardamente pe teritoriul Ucrainei

Forțele armate ruse au lansat un atac asupra orașului ucrainean Zaporojie. Bombardamentele au fost soldate cu moartea a zeci de persoane și zeci de răniți.


"Peste noapte, ocupanţii ruşi au lovit cu cinism clădirile rezidenţiale şi infrastructura civilă", a comunicat comandamentul ucrainean pe pagina sa de Facebook.


Luni dimineață, rachetele aeriene rusești au lovit instalații de generare a energiei electrice, dar și parcuri, obiective turistice, care au fost lăsate fără curent. În urma atacului aerian, cel puțin 19 persoane au murit și 105 au fost rănite. Un șir de atacuri au fost raportate și în cursul zilei de marți.