India declară duminică zi de doliu în memoria Reginei Elisabeta a II-a

India a declarat ziua de duminică drept zi de doliu de stat în memoria reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a decedat joi, la vârsta de 96 de ani, în Castelul Balmoral din Scoţia.

Autoritățile din India au transmis că drapelul naționalul va fi arborat pe întreg teritoriul țării.


„Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, a încetat din viață la 8 septembrie 2022. În semn de respect față de demnitar, guvernul indian a decis că va fi doliu de stat timp de o zi pe 11 septembrie pe întreg teritoriul Indiei”, se arată într-un comunicat oficial.


Președintele Indiei, Droupadi Murmu, vicepreședintele Jagdeep Dhankhar și prim-ministrul Narendra Modi au transmis mesaje de condoleanțe Familiei Regale cu trecerea în neființă a Reginei Elisabeta a II-a. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, oficialii din India, în mesajele adresate Casei Regale, au menționat că Regina Elisabeta a II-a a fost un stâlp al vremurilor, o personalitate plină de compasiune și monarhul a oferit o conducere inspirată națiunii și poporului său.


„Guvernul Indiei a declarat duminică, 11 septembrie 2022, doliu național de o zi, în semn de respect față de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, care a încetat din viață la 8 septembrie 2022. Drapelul național va fi arborat la jumătatea catargului în ziua de doliu pe întreg teritoriul Indiei, pe toate clădirile unde drapelul național este arborat în mod regulat, iar în această zi nu va exista niciun fel de divertisment oficial”, a anunțat Ministerul indian de Externe într-un comunicat, relatează Sputnik.



Charles al III-lea este noul Rege al Marii Britanii

​Charles al III-lea a fost proclamat în mod oficial rege de către Consiliu de Succesiune, după ce Regina Elisabeta a II-a s-a stins din viață joi. Ceremonia istorică a avut loc la Palatul St James.