Rusia a expulzat un diplomat român de la Ambasada României din Moscova

Ministerul rus de Externe a anunțat printr-un comunicat că Rusia a expulzat un angajat al Ambasadei României de la Moscova, fiind considerat non grata.


„La 8 septembrie, însărcinatul cu afaceri al României în Federația Rusă (Cosmin Constantin) Ioniță a fost invitat la Ministerul rus de Externe, unde i-a fost prezentată o notă a ministerului prin care un angajat al Ambasadei României la Moscova a fost declarat „persona non grata”, a precizat Ministerul rus de Externe într-un comunicat distribuit joi.


Potrivit menționării din document, „această măsură este un răspuns la decizia nemotivată anterior luată de partea română de a declara persona non grata pe diplomatul Ambasadei Rusiei la București”.


România a expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei la București

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat printr-un comunicat că autoritățile române au declarat un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București persoană non grata. Diplomatul rus a părăsit teritoriul țării în cursul lunii august. Această hotărâre a fost luată „avându-se în vedere incompatibilitatea activităților reprezentantului în cauză cu prevederile Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice din 1961”.

În luna aprilie, la doar două luni de la declanșarea războiului din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe a luat hotărârea de a expulza zece diplomați ruși de pe teritoriul țării. De asemenea, peste 120 de diplomați ruși au fost expulzați din țările europene după ce forțele armate ruse au dat dovadă de ostilitate față de poporul ucrainean.