Primul caz de poliomielită din SUA din ultimii 10 ani

Autoritățile sanitare din New York și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au raportat primul caz de poliomielită din țară în aproximativ un deceniu. Autoritățile americane colaborează cu Departamentul de Sănătate al comitatului Rockland și cu Departamentul de Sănătate și Igienă Mintală din New York pentru a investiga cazul și pentru a îndemna oamenii să se vaccineze. De asemenea, cadrele medicale au fost sfătuite să fie atente la alte posibile cazuri de îmbolnăvire.


„Pe baza a ceea ce știm despre acest caz, și despre poliomielită în general, Departamentul de Sănătate recomandă cu tărie ca persoanele nevaccinate să se vaccineze sau să se întărească cu [vaccinul antipoliomielitic inactivat] aprobat de FDA cât mai curând posibil„, a declarat comisarul pentru sănătate, Mary Bassett, într-o declarație.


Autoritățile susțin că singura metodă de a preveni îmbolnăvirea cu poliomielită este vaccinarea. Aceasta nu este obligatorie, însă este recomandată pentru a preveni o eventuală infectare.


„Vaccinul împotriva poliomielitei este sigur și eficient, protejând împotriva acestei boli. De asemenea, este recomandat de oficialii din domeniul sănătății și de agențiile de sănătate publică din întreaga țară.”

Cazul de poliomielită ar implica un virus Sabin de tip 2

Cazul depistat în New York implică un virus Sabin de tip 2 reversibil al poliomielitei. Oficialii americani din domeniul sănătății sunt de părere că „indică un lanț de transmitere de la o persoană care a primit vaccinul oral împotriva poliomielitei”. Acest tip de vaccin nu mai este utilizat în SUA, care administrează vaccinul antipoliomielitic inactivat din 2000, lucru ce sugerează că acesta ar putea proveni din afara țării.

Potrivit Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, ultima dată când a fost înregistrat un asemenea caz a fost în 1993.


„Agenția colaborează cu partenerii locali din domeniul sănătății și cu liderii comunității pentru a informa publicul și a pune la dispoziție vaccinarea împotriva poliomielitei”, a declarat Comisarul pentru sănătate din comitatul Rockland, Patricia Schnabel Ruppert.

Cazuri de poliomielită raportate și în alte țări

,,Monitorizăm îndeaproape situația și colaborăm cu Departamentul de Sănătate al statului New York și cu Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pentru a răspunde la această problemă emergentă de sănătate publică pentru a proteja sănătatea și bunăstarea locuitorilor din comitat„, a spus ea într-o declarație.


Poliomielita este endemică în Afganistan și Pakistan, însă alte cazuri au fost semnalate recent și în alte țări.

Luna trecută, oficialii din domeniul sănătății din Marea Britanie au cerut părinților să își vaccineze copiii împotriva poliomielitei, atenționându-i că virusul a fost depistat în eșantionul de canalizare din Londra.