Europa, îngrijorată după ce Rusia a oprit gazul prin Nord Stream 1, pentru 10 zile

Gazoductul Nord Stream 1 transportă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia către Germania. Acesta va fi supus unor lucrări de întreținere între 11 și 21 iulie. Luna trecută, Rusia a redus debitul la 40% din capacitatea totală a conductei, invocând întârzierea întoarcerii echipamentelor aflate în service de către compania germană Siemens Energy, în Canada, care a declarat la finalul săptămânii că va returna o turbină reparată, dar a spus și că va extinde sancțiunile împotriva sectorului energetic al Rusiei.

Guvernele, piețele și companiile sunt îngrijorate că Rusia ar putea prelungi mentenența programată pentru a restricționa mai aspru aprovizionarea cu gaze europene, dând peste cap planurile de umplere a depozitelor pentru iarnă și accentuând o criză a gazelor care a dus la măsuri de urgență din partea guvernelor și facturi mari pentru consumatori, scrie Reuters.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a declarat că țara ar trebui să se confrunte cu posibilitatea ca Rusia să suspende fluxurile de gaze prin Nord Stream 1 dincolo de perioada de întreținere programată.


„Bazându-ne pe modelul pe care l-am văzut, nu ar fi foarte surprinzător acum dacă s-ar găsi un mic detaliu tehnic și atunci ar putea spune 'acum nu mai putem să-l pornim'", a declarat el la un eveniment la sfârșitul lunii iunie.


Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins afirmațiile potrivit cărora Rusia se folosește de petrol și gaze pentru a exercita presiuni politice, spunând că oprirea pentru întreținere a fost un eveniment programat, și că nimeni nu „inventează" nicio reparație.


„Putin nu cunoaște tabuuri”

Sunt și alte conducte mari dinspre Rusia spre Europa, dar fluxurile au scăzut treptat, îndeosebi după ce Ucraina a oprit o rută de tranzit a gazelor în luna mai, acuzând interferența forțelor rusești de ocupație. Rusia a întrerupt complet livrările de gaze către mai multe țări europene care nu s-au conformat cererii sale de plată în ruble.


„Ultimele luni au arătat un lucru: Putin nu cunoaște tabuuri. Prin urmare, nu poate fi exclusă o oprire completă a livrărilor de gaze prin gazoductul Nord Stream", a declarat Timm Kehler, directorul general al asociației industriale germane Zukunft Gas.