Peste 50 de alerte false cu bombă în Republica Moldova în mai puțin de 24 de ore

Reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei din Republica Moldova au transmis iniţial că au fost semnalate câteva alerte cu bombă la sediul Parlamentului, Guvernului, câteva instanţe judecătoreşti, centre comerciale, spitale, dar şi la Aeroportul Internaţional Chişinău, Agenţia Servicii Publice. Din cauza alertei de la Aeroportul Internaţional Chişinău, zborurile au fost amânate, iar toți pasagerii au fost evacuați din avioane și de pe aeroport. După receptarea alertelor, oamenii legii au evacuat rapid clădirile, iar trupele speciale au făcut cercetări.

Șefa Secţiei comunicare şi protocol a Inspectoratului General al Poliţiei, Diana Fetco, a declarat că alertele cu bombă au fost anunțate pe rând, iar după cele înregistrate în Chișinău au început a fi receptate și alerte cu bombă în raioanele țării, fiind vizate la fel clădirile instituțiilor publice – primării, subdiviziuni ale ASP etc. La toate adresele unde s-a indicat un potențial pericol pentru cetățeni au fost trimise echipe speciale pentru a efectua verificări.Verificările au durat până seara târziu, iar în cele din urmă nu au fost depistate obiecte explozibile sau alte pericole.

Diana Fetco a menţionat că alertele cu bombă au fost anunțate prin intermediul poştei electronice, iar mai târziu s-a constatat că toate aceste alerte au fost trimise de pe aceeaşi adresă electronică. Oamenii legii au pornit o procedură pentru a identifica persoana care stă în spatele acestor acţiuni.

Potrivit legislației din Republica Moldova, comunicarea mincinoasă cu bună ştiinţă despre actul de terorism se pedepseşte cu amendă până la 42.500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau închisoare de până la 2 ani.