Ungaria, ferită de tăierea gazelor rusești. Moscova promite că ţara nu va fi afectată de reducerea livrărilor prin Nord Stream

Ca răspuns al Rusiei la sancțiunile occidentale impuse Moscovei de la începutul războiului din Ucraina, Gazprom a tăiat livrările către compania daneză Orsed și Shell Energy, pentru contractul său de furnizare de gaze Germaniei. De asemenea, gigantul energetic a oprit livrările către traderul olandez de gaze GasTerra, precum și către Bulgaria, Polonia și Finlanda, pentru că au refuzat să facă plăți pentru gazele rusești în ruble, în cadrul unei noi scheme de plată în ruble.

Ministrul de Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a spus că CEO-ul Gazprom, Alexei Miller, şi viceprim-ministrul Rusiei, Alexandr Novak, au dat asigurări, într-o discuție telefonică, că gigantul energetic își va îndeplini obligațiile stabilite în contract față de Ungaria. Oficialul ungar nu a menționat când a avut loc apelul telefonic și nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Potrivit unui acord cu Gazprom semnat în 2021, Ungaria primește 3,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin Bulgaria și Serbia, în cadrul acordului său pe termen lung cu Rusia și încă un miliard de metri cubi printr-o conductă din Austria. Acordul este valabil 15 ani, cu o opțiune de modificare a cantităților achiziționate după 10 ani.

Szijjarto a mai spus duminică faptul că securitatea energetică a Ungariei, inclusiv aprovizionarea cu gaze, este stabilă și că transporturile de gaze au sosit zilnic conform contractului, în timp util și fără întreruperi.


Gazoductul Nord Steam 1 funcționează la 40% din capacitate

Gazprom a anunțat, în 13 iunie, o nouă tăiere de gaze către Europa prin gazoductul Nord Stream 1, după o mișcare asemănătoare făcută pe 12 iunie. Nord Stream 1 funcționează acum la 40% din capacitate. Ministrul Economiei din Germaniei afirmă că Rusia vrea să alimenteze sentimentul de nesiguranță și să crească prețul combustibilului.

Gazprom a dat vina inițial pe echipamentele Siemens Energy, a căror mentenanță în Canada suferă întârzieri, însă autoritatea de reglementare în energie din Germania spune că acest lucru nu explică reducerile. Uniper, cel mai mare importator de gaz rusesc din Germania, afirmă că livrările din Rusia sunt reduse cu un sfert față de volumele agreate.

Prețurile gazului din Marea Britanie și Olanda au crescut după anunțul Gazprom. Compania a anunțat miercuri că va reduce folosirea echipamentelor Siemens la stația de comprimare Portovaia, de lângă Sankt Petersburg.


„Argumentul părții ruse este doar un pretext. Este evident o strategie de a stârni neliniște și de a crește prețurile”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, potrivit Reuters.


Cât a câștigat Rusia din exporturile sale de combustibili fosili în 100 de zile de război cu Ucraina.