Ursula von der Leyen, din nou la Kiev

Președintele Comisiei Europene a anunțat că va efectua o vizită la Kiev unde se va întâlni cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și cu premierul Ucrainei. La această întrevedere oficialii vor discuta despre procesul de aderare a țării la UE și reconstrucția statului după distrugerile create de forțele armate ruse din timpul războiului.


"Mă voi întâlni cu președintele Volodimir Zelenski și premierul ucrainean. Vom discuta despre eforturile comune necesare pentru reconstrucția țării și progresele privind calea europeană a Ucrainei", a declarat ea.


Aceasta este deja a doua vizită a președintei Comisiei Europene în Ucraina de la începutul războiului pornit de armata rusă. Ursula von der Leyen a mai fost în Kiev în luna aprilie.

Președinții Parlamentului European au solicitat liderilor de stat din Uniunea Europeană să acorde doar Republicii Moldova și Ucrainei statutul de țară candidată la aderarea UE. În ceea ce privește Georgia, a treia țară care a depus cererea oficială de aderare la UE, oficialii ar trebui să ”depună eforturi pentru a acorda același statut Georgiei”.


"Noi, liderii grupurilor politice din PE, facem apel la reuniunea şefilor de stat şi de guvern din 23-24 iunie să decidă asupra cererilor Ucrainei, Republicii Moldova şi Georgiei de aderare la UE", se menţionează în declaraţia adoptată joi de Conferinţa Preşedinţilor.


Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat că Ucraina nu va accepta un statut alternativ celui de candidat pentru aderarea la UE.


Ucraina și Republica Moldova au semnat cererea de aderare la UE

După declanșarea războiului din Ucraina, Volodimir Zelenski a cerut aderarea la Uniunea Europeană. La inițiativa Ucrainei s-a alăturat și Republica Moldova împreună cu Georgia. La începutul lunii martie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE).

Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat că România sprijină ''pe deplin'' integrarea Ucrainei, dar şi a Republicii Moldova şi a Georgiei în Uniunea Europeană.