Ucraina: Rusia afirmă că este pregătită să reia negocierile de pace

„Suntem gata să continuăm dialogul”, a afirmat Vladimir Medinski, consilier al Kremlinului responsabil cu negocierile cu Kievul, într-un interviu acordat televiziunii din Belarus.

„Îngheţarea discuţiilor a fost în întregime o iniţiativă a Ucrainei”, a completat el, apreciind că „mingea este în terenul lor”.

„Rusia nu a refuzat niciodată negocierile”, a precizat negociatorul rus.


Tratativele au avut loc după ce armata rusă a intrat în Ucraina pe 24 februarie și nu a reușit să cucerească repede capitala Kiev. Miniștrii de Externe rus și ucrainean s-au întâlnit în luna martie, în Turcia, apoi delegațiile s-au întrunit la Istanbul, însă fără rezultat.

Negociatorul ucrainean Mykhaylo Podolyak a declarat marţi că discuţiile au fost „suspendate”, în timp ce Rusia şi-a reorientat şi relansat „operaţiunea specială” în estul Ucrainei.

Cea mai recentă întâlnire între șefii celor două delegații - Vladimir Medinski de partea rusă şi David Arakhamia pentru Ucraina - datează din 22 aprilie, potrivit agenţiilor de presă ruse.


Zelenski: Numai diplomația va pune capăt războiului

Războiul din Ucraina nu poate fi încheiat decât prin mijloace „diplomatice”, a spus sâmbătă președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în vreme ce negocierile dintre Moscova și Kiev sunt în impas.


„Sfârşitul (conflictului) va fi diplomatic”, a spus el într-un interviu pentru canalul de televiziune ucrainean ICTV. Războiul „va fi sângeros, vor fi lupte, dar se va încheia definitiv prin diplomaţie”.

„Cu siguranţă vor avea loc discuţii între Ucraina şi Rusia. Nu ştiu în ce format: cu intermediari, fără ei, într-un cerc mai larg, la nivel prezidenţial”, a declarat el.

„Sunt lucruri pe care nu le putem atinge decât la masa negocierilor. Vrem ca totul să revină" ca înainte de începerea invaziei ruse a Ucrainei la 24 februarie, ceea ce "Rusia nu doreşte”, a adăugat el, fără a oferi mai multe detalii.


Rezultatele acestor dialoguri, al căror temă poate varia „în funcție de momentul întâlnirii”, trebuie să fie „corecte” pentru Ucraina, a marcat șeful de stat ucrainean.

El s-a referit la un document privind garanțiile de securitate ale Ucrainei și a afirmat că acesta va fi semnat de „prietenii și partenerii Ucrainei, fără Rusia”, în timp ce în paralel va avea loc „o discuție bilaterală cu Rusia”.