Acuzațiile Rusiei către Consiliul European, după ce a fost exclusă din această organizație

„Din cauza activităţii rusofobe a occidentalilor, această structură îşi pierde raţiunea de a fi", a deplâns într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

„Plasând serviciul intereselor blocului deasupra propriilor obiective statutare, Consiliul Europei a fost transformat într-un instrument obedient al Uniunii Europene, al NATO şi al sateliţilor lor", a adăugat ea.

Rusia a fost exlusă din Consiliul Europei

Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a decis miercuri, într-o ședință extraordinară, excluderea Rusiei din această entitate paneuropeană, după 26 de ani de apartenență. Marţi seară, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat în unanimitate un aviz conform căruia Federaţia Rusă nu mai poate fi stat membru al organizaţiei.

Guvernul Federaţiei Ruse l-a informat tot marţi pe secretarul general cu privire la retragerea sa din Consiliul Europei şi intenţia de a denunţa Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Rusia, care a aderat la Consiliul Europei la 28 februarie 1996, a precizat că a părăsit oficial Consiliul Europei din propria voinţă ca urmare a sancţiunilor fără precedent cu care se confruntă Moscova în urma campaniei sale din Ucraina.

Moscovei i s-a suspendat participarea în principalele organe ale Consiliului din 25 februarie, a doua zi după lansarea ofensivei în Ucraina. Zaharova spune că această expulzare „nu schimbă nimic fundamental pentru noi. Ne scuteşte doar de respectarea procedurilor şi obligaţiilor restante care ni se impun".


„Rusia nu acceptă tutela Bruxellesului în materie de drepturi ale omului", a adăugat ea, acuzând UE că „comercializează excepţii, scutiri şi privilegii" legate de valorile pe care le apără, „ca într-un bazar".