Rusia, amenințare către Europa: Va opri livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1

„Avem dreptul deplin (...) să impunem un embargou asupra tranzitului de gaz prin conducta Nord Stream 1, care în prezent operează la capacitatea maximă", a spus Novak luni, menționând că o astfel de măsură ar fi asemănătoare cu hotărârea Germaniei de a opri aprobarea proiectului Nord Stream 2.


Reuters relatează că Novak a atras atenția și la prețul petrolului, despre care a spus că ar putea crește de peste două ori, până la 300 de dolari barilul, dacă SUA și aliații săi ar interzice importurile de petrol rusesc, o sursă importantă de venit, după ce Rusia a fost scoasă de pe piețele financiare occidentale.



  • Nord Stream 1 asigură aproape 60 de miliarde de cubi de gaz pe an. Este transmis din Rusia spre Germania, apoi redistribuit spre mai multe țări europene.

  • Germania a suspendat procesul de aprobare a gazoductului Nord Stream 2 după ce Moscova a recunoscut independența provinciilor separatiste din estul Ucrainei.

  • SUA fac presiuni în rândul aliaților să interzică importurile de petrol din Rusia ca sancțiune pentru conflictul militar pornit în Ucraina.

  • Există temeri pentru un război energetic între Rusia și Occident.