Război Ucraina - Rusia. Cele două delegații sunt gata pentru a treia rundă de negocieri de pace

Taberele s-au întâlnit anterior în regiunea Brest, în vestul Belarus, pentru a doua rundă de negocieri. Atunci, au agreat crearea de coridoare umanitare în orașele asediate Mariupol și Volnovaha pentru a facilita evacuarea civililor.

Negocierile de pace au loc în timp ce Statul Major al armatei din Ucraina a avertizat că trupele din Rusia se pregătesc să ia cu asalt Kievul. Într-un buletin dat publicității la primele ore ale zilei de luni, Statul Major al Ucrainei a transmis că trupele ruse vor să preia controlul asupra orașelor Irpin și Bucea, localizate în apropierea capitalei Kiev.


„Înţelegem că bătălia pentru Kiev va fi bătălie-cheie care se va da în zilele următoare", a declarat într-o intervenţie televizată un consilier al ministrului de interne ucrainean Vadim Denisenko, potrivit Ukrainska Pravda.

Ucraina: Cererile Moscovei, „inacceptabile”

Şeful delegaţiei ucrainene la negocierile cu Rusia, David Arahamia, a respins principalele cereri ale Moscovei, calificându-le drept „inacceptabile", într-un interviu pentru Fox News.


„Nu aş spune că avansăm într-un mod rapid, dat fiind că mulţi oameni sunt ucişi în fiecare zi, în special civili", a spus el duminică, întrebat dacă negocierile progresează.

„Este dificil, la drept vorbind, dar demonstrăm unele progrese. Ce puţin, două grupuri se ascultă unul pe altul şi discută activ diferite lucruri", a spus el.

„Singurele părţi asupra cărora este aproape imposibil de convenit sunt Crimeea şi aşa-numitele republici pe care Rusia insistă să le recunoaştem ca independente. Aceasta nu este acceptabil pentru societatea ucraineană", a adăugat Arahamia.

Condițiile Rusiei

Rusia cere ca peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014, să fie recunoscută ca parte din teritoriul Federaţiei Ruse.Doreşte și ca regiunile Lugansk şi Doneţk, controlate de separatişti proruşi, să fie state independente. Totodată, Moscova mai cere o „demilitarizare" completă a Ucrainei.