Letonia le permite cetățenilor săi să lupte în Ucraina

„Cetăţenii noştri care vor să sprijine Ucraina şi voluntarii care ajută acolo pentru a apăra independenţa Ucrainei şi securitatea noastră comună trebuie să poate face acest lucru dacă doresc”, a declarat Juris Rancanis, preşedintele comisiei parlamentare pentru apărare, afaceri interne şi prevenirea corupţiei, care a elaborat legea.

În acest moment, armata ucraineană luptă singură contra forțelor armate rusești. Deoarece Ucraina nu face parte nici din UE, nici din NATO, acestea nu pot interveni în conflictul armat. În schimb, statul ucrainean primește ajutoare umanitare din partea unor țări din Europa, dar și primesc persoanele refugiate și le oferă un loc de cazare și strictul necesar.

În continuare, cetățenii ucraineni părăsesc țara refugiindu-se cel mai mult în România și Republica Moldova, acolo unde autoritățile au dat dovadă de o mobilizare extraordinară pentru a-i ajuta pe cei care acum trec prin momente cumplite.


Rusia și Ucraina se întâlnesc pentru a negocia

Între timp, Germania va trimite armament „cât mai repede posibil” în Ucraina, a anunțat sâmbătă guvernul de la Berlin. Este vorba despre 1.000 de lansatoare de rachete și 500 de rachete sol-air de tip Stinger.

Totodată, statul român a anunțat că vor trimite combustibili, veste antiglonț, căști, muniție și echipamente militare, alimente, apă și medicamente pentru a-i ajuta pe ucraineni să lupte și să reziste agresiunilor armatei ruse.

Negocierile dintre Rusia și Ucraina vor începe azi, la granița dintre Ucraina și Belarus, conform informațiilor furnizate de surse din ambele țări, citate de presa rusă și ucraineană. Ambele teritorii au informat duminică faptul că vor purta discuții în Belarus, aliat puternic al Moscovei.