Spania a creat o cameră a plânsului

„Intraţi şi plângeţi” / „Şi eu am anxietate”, sunt mesajele care îi întâmpină pe oameni în La Lloreria – Sala Plânsului din Spania. Încăperea este amenajată special pentru persoanele care simt nevoia să se descarce emoțional, iar într-un colţ al camerei sunt numere de telefon la care oamenii pot apela când au nevoie.

Sala Plânsului este un proiect desfășurat într-o clădire din centrul Madridului, care are drept scop să înlăture prejudecăţile din societate legate de sănătatea mintală.

„Este o idee excelentă pentru a ilustra problema sănătăţii mintale. Este stigmat să plângi în Spania, ca în multe alte ţări”, a spus Jon Nelssom, un student suedez care locuieşte în capitala Spaniei.


Finanțare de 100 de milioane de euro pentru asistența mintală

În urmă cu o săptămână, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat că se va oferi 100 de milioane de euro pentru asistenţa mentală, care va cuprinde servicii precum o linie de asistenţă ce va funcţiona 24 din 24 pentru prevenirea cazurilor de sinucidere.

„Nu este un subiect tabu, este o problemă de sănătate publică despre care trebuie să vorbim şi să acţionăm în consecinţă”, a afirmat el despre bolile mintale în momentul lansării acțiunii pe 10 octombrie, Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale.

În anul 2019, 3.671 de persoane şi-au pus capăt zilelor în Spania. După cauzele naturale, sinuciderile ocupă al doilea loc la cauzele frecvente ale deceselor. Unul din 10 adolescenţi a fost diagnosticat cu o problemă legată de sănătatea mintală, în timp ce 5,8% din populaţia țării suferă de anxietate, potrivit datelor guvernamentale.