Negociatorii, prezenti la Geneva, au salutat la randul lor un "succes" pentru Iran, dupa cinci zile de negocieri dure cu reprezentantii tarilor din cadrul Grupului 5+1 (China, Franta, Rusia, Marea Britanie, Statele Unite si Germania).

"Votul poporului pentru moderatie si angajament constructiv, dar si eforturile neobosite ale echipelor de negociere vor deschide noi orizonturi", a declarat, intr-un mesaj postat pe Twitter, presedintele moderat, care a lansat o politica de deschidere catre Occident dupa ce a fost ales in aceasta functie in iunie.

Potrivit MEDIAFAX, ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif, care a condus negocierile alaturi de sefa diplomatiei UE Catherine Ashton, mandatata de tarile din cadrul Grupului 5+1, a declarat intr-un mesaj postat pe Facebook ca negocierile s-au "incheiat cu succes".

"Imbogatirea uraniului a fost recunoscuta, sanctiunile sunt pe o pista descendenta", a adaugat el, fara sa ofere alte precizari asupra prevederilor acordului.

Seful negociatorilor iranieni Abbas Araghchi a declarat, de asemenea, intr-un mesaj postat pe Twitter, ca programul iranian de imbogatire a uraniului a fost "recunoscut" in cursul negocierilor cu marile puteri, fara sa precizeze daca dreptul la imbogatirea uraniului, revendicat de catre Teheran, este mentionat in acord.

Presedintele Statelor Unite Barack Obama a calificat drept o "prima etapa importanta" acordul interimar incheiat cu Iranul asupra programului sau nuclear, subliniind totodata ca in acest dosar persista "dificultati enorme".

Intr-o interventie solemna, la Casa Alba, Obama a oferit asigurari ca acest acord, obtinut cu greu la Geneva, "bareaza calea cel mai evident" Republicii islamice spre bomba atomica si a indemnat Congresul american sa se abtina de la adoptarea unor noi sanctiuni impotriva Iranului.

Citeste si: Acord intre marile puteri si Iran asupra programului nuclear al Teheranului