Valul de frig care a cuprins sudul Braziliei a fost adus de o masă de aer polar. Temperaturile au scăzut brusc, iar în unele zone a nins. Mașinile și drumurile au fost acoperite de zăpadă. Fenomenul amenință plantațiile de cafea, trestie de zahăr și portocali. O parte din recoltă a fost deja compromisă din cauza înghețului.
Potrivit unei analize Reuters, în următoarele săptămâni se așteaptă ca prețurile cafelei din Brazilia să atingă cote maxime. Costul mai mare la cafea va duce și la majorarea valorii unui coș de cumpărături.
Un indice al Agenției pentru alimente a Națiunilor Unite arată în iulie o majorare de prețuri de 31% de la un an la altul, într-un moment în care mulți consumatori au probleme financiare majore din cauza pandemiei de COVID-19.
Cafeaua Arabică, de pildă, și-a dublat prețul în ultimele 12 luni la bursa ICE din SUA. În această vreme, culturile se usucă din cauza condițiilor meteo. În zonele în care arborii de cafea nu au supraviețuit, ar putea dura până la șapte ani pentru ca producția să se recupereze complet.
Istoric
Originea cafelei s-ar afla într-o regiune a Etiopiei numită Koffe. Ea a fost ulterior introdusă în lumea arabă prin Egipt și Yemen, unde s-a început rapid cultivarea ei în scopuri comerciale. În trecut, cafeaua nu era considerată băutură, ci aliment.
Triburile est-africane măcinau boabele crude de cafea și le amestecau cu grăsime animală pentru a obține o pastă pe care războinicii o consumau pentru a le da mai multă energie în timpul luptelor. În anul 1000, tămăduitorul Avicenna administra cafea în chip de medicament. Fierbea boabele de cafea și te transforma într-o băutură numită „qahwa”.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Gerul din Brazilia ne scumpește cafeaua.