• Cine primeste stimulente?

In urma discutiilor, liderul SNFP, Sebastian Oprescu, a anuntat ca s-au stabilit criterii clare de acordare a stimulentelor, urmand ca luni, la nivel teritorial sa fie puse in aplicare, in functie de acest lucru fiind decizia continuarea protestelor.

Sebastian Oprescu a adaugat ca vor fi acordate stimulente celor care le merita si care inregistreaza performanta la locul de munca: "Conform eficientei la locul de munca, vor primi stimulente toti angajatii. Este un compex de factori care duce la eficienta, fiecare activitate la nivelul MFP e importanta, deci fiecare trebuie sa primeasca stimulente, daca acea directie face performanta".

Acesta a adaugat ca responsabilitatea ca cei cu salarii mici si care lucreaza eficient sa primeasca stimulente va reveni liderilor de sindicat.

  • Sindicatele au fost de acord cu trei criterii la nivelul structurilor

Primul, care se refera la planul de incasari, va avea o pondere de 35%, cel de-al doilea privind ponderea sumelor atrase suplimentar fata de cele trecute la nivelul agentilor economici va avea pondere tot de 35%, iar cel de-al treilea - ponderea incasarilor fiecarei structuri teritoriale in totalul programului de colectare a veniturilor - va avea o pondere de 30%.
Referitor la continuarea protestelor, Sebastian Oprescu a precizat ca acest lucru va depinde de modul de aplicare a acestor criterii la nivel teritorial.

Potrivit acestuia, luni se deblocheaza fondul pentru luna august, iar saptamana viitoare pentru septembrie, algoritmul de calcul va fi cel stabilit in prezent.

  • Blejnar: Criteriile de acordare au fost deja stabilite, nu sunt negociabile cu sindicatele
criteriile de acordare a stimulentelor au fost stabilite si ca nu sunt negociabile cu sindicatele, astfel ca un angajat care nu are rezultate, chiar daca are salariu mic, nu va fi primi aceste stimulente, a anuntat Seful ANAF, Sorin Blejnar.
"Criteriile sunt stabilite de specialisti si sunt clar pe criterii de performanta, dar nu sunt negociabile. Cei buni cu salarii mari vor primi stimulente. Cei cu salarii mici si care nu sunt buni nu vor primi stimulente. Evident, cei cu salarii mici, dar cu rezultate, vor primi stimulente", a precizat acesta.

Blejnar a adaugat ca negocierile cu sindicalistii nu au inceput inca, deoarece deocamdata le-a prezentat acestora principiile "dupa care ne ghidam".

"Am,facut o simulare pe fiecare structura a noastra si urmeaza sa o prezentam si sindicatelor. Eu cred ca vor sa-si ajute oamenii sa-si ia banii. Deocamdata am stabilit doar criteriile pe care le va primi fiecare structura in parte. Ulterior, subcomisile infiintate la nivel teritorial, sindicatele si conducerea institutiilor vor analiza fiecare angajat in parte", a explicat seful ANAF, relateaza MEDIAFAX.

Acesta a subliniat faptul ca, indiferent daca sindicatele vor accepta sau nu acest mecanism, aceasta este decizia finala, iar listele de plata vor fi transmise la inceputul saptamanii viitoare, astfel ca banii sa poata fi primiti luni sau marti.

La discutiile de sambata este prezent doar Sebastian Oprescu.

  • Ce spun protestatarii

"Ni s-a spus ca ne vom lua banii luni. Daca luni nu ne vom lua banii, vom decide ce vom face. Ne vom sonsulta cu ceilalti colegi si cu sefii nostri", au spus salariatii Ministerului de Finante, potrivit MEDIAFAX.

La sediul Ministerului de Finante s-a prezentat si liderul Federatiei Publisind, Marian Emilian, care a spus ca nu a participat la negocierile din ultimele zile deoarece nu a fost invitat. Acesta a declarat ca a venit sa vada care este pozitia Ministerului de Finante privind acordarea stimulentelor, urmand ca luni se se decida in Publisind care va fi modul de actiune.
"Nu am semnat nimic", a adaugat liderul Publisind.

Liderul sindicatului Aliantei "Sed Lex", Vasile Marica, a anuntat astazi ca nu va participa la intalnirea de la Ministerul de Finante, intrucat vineri seara si-a depus mandatul de lider de sindicat.