Acestea se adauga celor 27 de substante si noua plante identificate ca fiind daunatoare sanatatii, substante ce au fost deja interzise, printr-o ordonanta de urgenta intrata in vigoare in aprilie, relateaza NewsIn.

Lista a fost completata dupa ce inca din luna aprilie, la camerele de garda ale spitalelor au inceput sa se prezinte persoane tinere care acuzau intoxicatii cu produse din categoria drogurilor usoare, altele decat cele identificate si interzise. Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca, din declaratiile persoanelor in cauza, s-a constatat ca efectele acestor substante asupra organismului sunt similare cu cele ale drogurilor, in unele cazuri fiind chiar mai severe.

  • Efectele produse: stari halucinogene, insomnii, euforie sau inhibare, dependenta, iar supradozele pot provoca chiar moartea consumatorului

Cele opt substante noi au fost identificate de Inspectoratul General al Politiei Romane, in colaborare cu Agentia Nationala a Medicamentului si Facultatea de Farmacie Bucuresti - Catedra de Toxicologie si Botanica.

"Atunci cand am elaborat noile prevederi legale pentru combaterea traficului ilicit de droguri si regimului juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante, am incercat sa gandim preventiv. Am stiut ca cei care se ocupa cu astfel de ilegalitati vor cauta metode de a eluda legea. Din aceasta cauza am realizat o legislatie flexibila, care ne permite ca in cel mai scurt timp de la identificarea si expertizarea unor noi plante si substante ca fiind daunatoare sanatatii sa fie interzise rapid prin introducerea in lista", spune ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

  • 1.300 de persoane afectate oficicial de produsele etnobotanice, in 2009

Anul trecut, 1.300 persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale in urma consumului de substante halucinogene, achizitionate din asa-zisele magazine de vise sau de pe internet.

In 2010, pana la sfarsitul lunii mai, la unitatile de primiri urgente din intreaga tara s-au prezentat 206 persoane intoxicate cu substante care au efect psihoactiv. Dupa interzicerea primelor etnobotanice, autoritatile au controlat 67 de magazine de vise, unde au fost aplicate amenzi in valoare totala de 150.500 lei. La cinci astfel de magazine s-a luat masura de suspendare a activitatii, iar in 30 de cazuri au fost intocmite dosare penale.

Pedepsele pentru cultivarea, producerea, punerea in vanzare, distribuirea acestor substante interzise pleaca de la trei ani de inchisoare si ajung la 20 de ani, in cazul mefedronei si al derivatilor de piperazina.

Citeste pe acelasi subiect:

Magazinele etnobotanice se redeschid!

Cine plateste pentru tinerii ucisi de drogurile etnobotanice?

Noi produse etnobotanice, de vanzare online

Noile produse etnobotanice fac deja victime