"Liderii UDMR nu au acceptat proiectul PDL, spunand ca nu au sustinere din teritoriu", au declarat surse participante la discutie.

Surse parlamentare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca unii democrat-liberali considera ca s-a facut o greseala atunci cand secretarul general al partidului, Ioan Oltean, a declarat ca Executivul ar dori sa-si asume raspunderea pe un astfel de act normativ. [Cum arata "noua" Romanie?]

Reprezentanti ai PDL considera ca, daca s-ar asuma raspunderea, ar exista riscul ca Guvernul sa cada la o eventuala motiune de cenzura a opozitiei.

Atat premierul Emil Boc, cat si alti lideri ai PDL au refuzat sa faca vreo declaratie in legatura cu concluziile sedintei de luni a coalitiei.

  • UDMR vrea 16 judete

Vicepremierul Marko Bela a declarat, vineri, ca a discutat cu premierul Emil Boc despre propunerea de reorganizare administrativa facuta publica de Ioan Oltean si a aflat ca "nu este vorba despre o pozitie a PDL", ci probabil de o propunere a lui Oltean.

"Noi n-am fost consultati, l-am intrebat pe premierul Emil Boc daca s-a corelat PDL. Am aflat ca nu este vorba de o pozitie a PDL, domnul Oltean a transmis propria propunere, probabil. In coalitie nu ne-am corelat, nici in PDL nu exista o astfel de conceptie. Exista o intentie, cu care suntem de acord, ca actuala impartire administrativa a Romaniei trebuie schimbata, ca este nevoie de una noua. Deocamdata, avem nevoie de dezbateri pentru cristalizarea unei anumite conceptii", a spus Marko Bela. [Ce vor ungurii pentru impartirea tarii pe modelul PDL?]

El a precizat ca reprezentantii UDMR sustin propunerea infiintarii a 16 entitati administrative, subliniind ca in coalitie nu este cristalizat la ora actuala "un proiect bine inchegat si corelat".

Presedintele PDL, premierul Emil Boc, a declarat, sambata, ca viziunea partidului sau pentru reorganizarea administrativa a tarii porneste de la comasarea judetelor si a precizat ca forma finala a proiectului va fi decisa in coalitie.


Ioan Oltean a spus, vineri, intr-o conferinta de presa, ca formula pe care actualii guvernanti o propun este trecerea de la 41 de judete la opt, ceea ce se inscrie in parametrii europeni si raspunde si cerintelor de absorbtie a fondurilor europene intr-un ritm mult mai ridicat si o valorificare mult mai eficienta a acestora.

Intrebat care vor fi capitalele acestor opt judete, Oltean a raspuns ca este vorba de Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Ploiesti si Bucuresti.

Oltean a mai anuntat ca Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pe actul normativ care vizeaza reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei in opt judete, precizand ca se doreste ca alegerile locale din 2012 sa aiba loc in baza noii legi.


www_server_root = 'http://worker.contentchannel.ro/player'; if(typeof flowplayer == 'undefined') { document.write(''); document.write(''); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split('.'); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + "." + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape("%3Cscript src='http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_big/01bda48ab2d61f4ca47274bd1a711190/"+ cHannel_domain +"' type='text/javascript'%3E%3C/script%3E"));