”Cred ca Romania, impreuna cu toate celelalte tari europene, au o obligatie comuna in privinta problemei romilor”, a adaugat premierul, intrebat daca aceste critici pot afecta aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, potrivit NewsIn.

In ceea ce privește declaratia lui Lellouche potrivit careia premierul roman i-a promis ”cu greu”, in luna februarie, ca va numi un secretar de stat pentru insertia romilor, insa acest lucru nu s-a intamplat, Boc a spus ca exista un secretarul de stat care se ocupa de aceasta problema. ”Domnul Valentin Mocanu este secretarul de stat desemnat pentru problematica romilor, in cadrul Ministerului Muncii”, a declarat Boc.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Pierre Lellouche, a declarat intr-un interviu pentru RFI ca trebuie ca problema romilor sa fie o conditie pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen. "Trebuie ca chestiunea roma sa fie o conditie pentru Schengen. Romania ar trebui sa adere la spatiul Schengen in martie anul viitor si i-am spus colegului meu roman (ministrul de externe Teodor Baconschi - n.r.) ca avem rezerve. Colegul meu nu a apreciat ce i-am spus, dar trebuie sa lucram cu guvernul roman. Exista doua milioane si jumatate de romi in Romania si e responsabilitatea Romaniei sa ii integreze. Nu Franta trebuie sa ii integreze pe romii romani", a subliniat Lellouche.

Integrarea romilor, conditie pentru aderarea Romaniei la Schengen?