Seful statului propune reforma clasei politice exact in ziua in care isi pune scaunul la bataie.

Astfel, potrivit declaratiilor prezidentiale, acest referendum va fi organizat pentru “a-si putea implini promisiunile din Campania electorala 2004 cand le-a promis romanilor reforma clasei politice. (...) Dorim oirganizarea unui referendum national prin care sa consultam poporul pentru: reducerea Palamentului bicameral la un Parlament unicameral, reducerea numarului de parlamentari la maxim 300, Romania avand acum 471 parlamentari, data referendumului sa fie data alegerilor prezidentiale pentru a diminua costurile de consulatare a poporului”, a declarat Traian Basescu.

Beneficiile reformei

Presedintele si-a argumentat decizia in principal prin urmarea intrarii in vigoare a “Tratatului de la Lisabona” – care implica Parlamentul Romaniei in deciziile PE. Pe langa aspectul Uniunii Europene, Basescu a adus si argumente pro in ceea ce priveste economia nationala si buna desfasurare a activitatii guvernamentale.

“Este doar un inceput de reformare a statului, iar statul trebuie sa fie parte a procesului de reforma. Trebuie sa facem mai mult pentru ca banii publici sa ajunga in programele de dezvoltare si nu sa fie consumate de un aparat de stat bugetofac. Sunt 2 comandamente fundamentale in continuarea reformelor: continuarea reformarii statului si reducerea cheltuielilor de functionare a statului – element esential pentru ca statul sa nu fie o povara pt contribuabili. Singura solutie pentru impingerea lucrurilor inainte este consultarea poporului. Un Parlament unicameral cu un numar mai mic de parlamentari cred ca raspunde nevoilor Romaniei.

Avantaje:
  • Decizia in Parlament s-ar lua mult mai usor
  • Cheltuielile de functionare a statului s-ar reduce

Potrivit presedintelui numarul mai mic de parlamentari ar fi un element de reducere a coruptiei – "mai putini politicieni de rang inalt care fac trafic de influenta". Aceasta masura ar putea sa reduca o clasa a privilegiatilor – cu pensii speciale, cu venituri speciale cu sume forfetare.

"Aceasta masura este singurul lucru pe care il puteam face pentru a-mi tine promisiunile de la inceputul mandatului care vizau modernizarea statului – daca nu am gasit intelegere la clasa politica pentru schimbarea constitutiei, am obligatia sa-mi continui demersul recurgand la mijloace legale, constitutionale, cerand sa ma adresez poporului", a incheiat Traian Basescu

Presedintele a anuntat ca a trimis cererea pentru organizarea referendumului celor doi presedinti ai Camerelor: Robera Anastase si Mircea Geoana.

Reducerea numarului parlamentarilor de la 471 la 300 ar aduce economii Romaniei de peste 7 milioane de Euro pe an

Modificarea Constitutiei, Parlamentul unicameral - o vesnica disputa din 2005 incoace

Antonescu: Basescu vrea o Mare Adunare Nationala

Geoana ii sfatuieste pe romani sa-i spuna 'nu' lui Traian Basescu