Cotidianul Russia Today arata ca proiectul a provocat ingrijorare in Rusia, care considera ca sistemul poate fi directionat impotriva capacitatilor sale de inarmare nucleara.


Washingtonul a refuzat sa construiasca un sistem mixt antiracheta ruso-NATO pentru a proteja si Rusia, dupa cum a sugerat Moscova.

De asemenea, in afara de potentialul de a inclina balanta strategic si militar, sistemul antiracheta se poate dovedi costisitor, a sustinut Ludo de Brabender, purtator de cuvant al Miscarii pentru pace Verde, din Belgia.

"SUA si NATO argumenteaza ca acest scut costa putin, dar aduce avataje foarte mari. Se estimeaza ca proiectul va dura 10 ani si va costa 200 de milioane de euro pusi la comun de catre toate cele 28 de tari NATO. Deci, par putini bani de investitii din partea fiecarei tari. Dar mentinerea acest tip de sistem ar putea costa mult mai mult. Deci, nu va fi usor sa-si vanda acest proiect pentru public", mai explica expertul.

  • "SUA vrea reintroducerea Razboiului Rece"

Bruce Gagnon, membru al Retelei Globale pentru Lupta impotriva armelor si a inarmarii nucleare in Spatiu spune ca planul nu are nimic de-a face cu amenintarile din partea Iranului sau a Coreei de Nord.

"Este vorba despre intimidarea Rusiei si Chinei de azi, iar aceste sisteme sunt parte a unui atac mai mare al SUA. Statele Unite ale Americii reintroduc Razboiul Rece, atat cu Moscova, cat si cu Beijingul“, a adaugat Gagnon.

El a spus ca trebuie sa ne asteptam la un raspuns din partea Rusiei si Chinei, dispuse sa negocieze la un moment dat, insa o data cu extinderea scutului american, vor lua cu siguranta masuri.

  • O noua cursa a inarmarii?

De asemenea, alti experti considera ca este mai mult o miscare politica decat o necesitate militara.

"Nimeni nu crede cu adevarat ca exista o posibilitate ca Iranul sa atace Europa - rachetele sale nu pot ajunge la Europa de Vest. Washington-ul, probabil, doreste sa reasigure fostele state satelit ale Uniunii Sovietice. Deci, aceasta este o miscare politica, nu o necesitate militara", a explicat Pierre Guerlain, profesor la Universitatea de Vest din Paris pentru Russia Today.

Miscarea SUA vine intr-un moment inoportun din punct de vedere financar, a remarcat Guerlain, deoarece tara se lupta cu o criza care a lasat 30 de milioane de americani someri.


Romania, la randul sau, este dornica sa demonstreze independenta fata de Moscova, a mai spus expertul.

"Este un mod de a se opune Rusiei, ceea ce poate duce la o cursa a inarmarii inutila”, a conchis Guerlain, care considera ca o cursa a inarmarii va costa atat SUA, cat si Rusia, in conditiile in care nu se stie cat de eficient este scutul.