"Este necesar sa fie abandonat imediat proiectul de creare pe viitor a unor sisteme de aparare antiracheta" americane in Europa, a declarat presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Camera inferioara a Parlamentului rus (Duma), Konstantin Kosacev, citat de aentia Itar-Tass, potrivit MEDIAFAX.


"Aceste sisteme nu ameninta Rusia, pentru ca sunt concepute pentru a face fata armelor specifice, rachete cu raza scurta si medie de actiune, pe care Rusia nu le poseda", a explicat Kosacev.

"Dar unele initiative ca acestea submineaza procesul de consolidare a increderii intre Rusia si Statele Unite si intre Rusia si NATO", a adaugat el.

Statele Unite si Varsovia au semnat in iulie 2010 un protocol care concretizeaza acordul Poloniei de a gazdui o componenta a viitorului scut antiracheta american din Europa, care nemultumeste Moscova.


O noua etapa a fost atinsa la 3 mai, cu semnarea unui acord intre Statele Unite si Romania, pentru desfasurarea unor elemente ale viitorului scut antiracheta in aceasta tara.

Moscova, care cere ca Washingtonul sa o implice in acest proiect, a solicitat cel putin garantii potrivit carora aceste instalatii nu constituie o amenintare pentru potentialul sau de disuasiune nucleara.

Statele Unite au anulat in septembrie 2009 un prim proiect de scut antiracheta, pus la punct de administratia George W. Bush, care a generat nemultumirea Rusiei, si au anuntat o noua versiune, mai putin controversata, dar numeroase dezacorduri continua sa existe.

Citeste si: Sistemul antiracheta de la Deveselu, UNIC in lume