Principal rival de dreapta al presedintelui Nicolas Sarkozy, fostul premier Dominique de Villepin a criticat ferm "politica de comunicare stangace si uneori chiar cinica" a guvernului in legatura cu amenintarea terorista, transmite MEDIAFAX, citad AFP.

"In materie de securitate, in materie de comunicare a acestor subiecte, trebuie sa stii sa fii prudent si trebuie sa stii sa vorbesti indreptatit si rar", a spus el.

  • "Strategie de tensiune"

De Villepin a acuzat guvernul ca aplica o "strategie de tensiune". "Important este sa fie luate masuri, sa se actioneze (...). Crearea panicii nu foloseste la nimic", a adaugat fostul premier francez.

Dupa mai multe avertisemente lansate saptamana trecuta de oficiali francezi, autoritatile de la Paris au anuntat si luni existenta unui risc ridicat de comitere a unor atacuri pe teritoriul tarii, pe baza unor informatii provenite din Algeria, in legatura cu amenintari formulate de gruparea al-Qaida din Maghrebul islamic (AQMI).

Avertismentele au fost reluate dupa ce sapte persoane, printre care se afla cinci francezi, au fost rapite joi in Niger.

  • Acuzatiile presei franceze

Si o parte a presei regionale acuza guvernul ca ar folosi avertismentele pentru a evita alte subiecte sensibile, cum este cel al reformei pensiilor. "Nu cumva, din intamplare, (ministrul de Interne) Brice Hortefeux (...) este pe punctul de a-i inspaimanta pe francezi, pentru a-i deturna de la marotele lor sociale?", se intreaba République du Centre.

"Alerta serviciilor de securitate este fondata; publicitatea care o inconjoara atrage atentia. Pentru unii, ministrul de Interne orchestreaza frica pentru a justifica masurile de securitate extinse", afirma, la randul sau, Est Républicain.

La randul sau, opozitia socialista si-a exprimat regretul pentru lipsa de transparenta pe aceasta tema. "Ni se spune: amenintarea exista, dar nu se stie cine, cum, care", a declarat deputatul socialist Jean-Christophe Cambadélis.

Cititi si: [VIDEO] Alerta la Paris: Amenintare cu bomba la Turnul Eiffel!

Sarkozy, "nazistul" modern al Europei?