"Conform opiniilor exprimate in cadrul unui sondaj intern de catre membrii (AAFBR), Consiliul de Administratie al BNR ar putea decide in sedinta de politica monetara din data de 4 august 2010 mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la 6,25%. Aceasta estimare apartine in procent de 100% celor care au participat la sondaj", se arata intr-un comunicat al Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR), citat de MEDIAFAX.

Majoritatea respondentilor (67%) cred ca valoarea rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele in valuta va scadea de la 25% la 20%, iar restul mizeaza pe o mentinere a valorii de 25%. In acelasi timp, toti analistii se asteapta ca rezervele minime obligatorii la lei vor fi mentinute la 15% din pasivele bancilor.

Banca centrala a scazut de la inceputul acestui an dobanda in fiecare dintre primele patru sedinte de politica monetara, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, dar a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta la 15% si, respectiv, 25%. [Vesti bune de la BNR: Dobanda cheie se mentine la 6,25%]

In schimb, in sedinta de la finele lunii iunie, dupa anuntul privind cresterea TVA de la 19% la 24%, CA al BNR a stopat scaderea dobanzii de politica monetara, anuntand totodata trecerea la o gestionare "ferma" a lichiditatii din sistemul bancar.

La inceputul lunii iulie, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ca rata inflatiei se va plasa in jurul valorii de 8% potrivit ultimelor evaluari.

Totodata, Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru acest an stabilita in acordul stand-by incheiat cu Romania, de la 3,5% la 7,9%, dupa cresterea TVA de la 19% la 24%. [O gura de oxigen din partea FMI, o veste proasta pentru romani]

Tinta de inflatie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.