Info
x
Sa nu uitam niciodata marii poeti romani
|
Fosta membra 9am.ro 1449 mesaje Membru din: 2/11/2009 Oras: Buzau |
Postat pe: 25 Mai 2010, ora 10:25
George Cosbuc
Nascut la 20 septembrie 1866 la Hordou ; decedat la 9 mai 1918 la Bucuresti a fost un poet roman din Transilvania, membru titular al Academiei Romane din anul 1916. 1. Primii ani 1866-09-20 Se naste George Cosbuc la Hordou-Nasaud (astazi Cosbuc), al optulea din cei 12 copii ai preotului Sebastian si al preotesei Maria Cosbuc. Copilaria si-o petrece intr-o asezare sateasca cu un folclor bogat si cu o natura palpitanta, aspecte care ii vor influenta opera de mai tarziu. 1873 - 1876 Copilul Cosbuc urmeaza cursurile primare la diferite scoli - Hordou, Salva, Telciu si Nasaud. 1876 - 1884 Cosbuc urmeaza studiile liceale la Nasaud. Liceanul citeste mult si gandeste adanc asupra lecturii. Activeaza la Societatea de lectura "Virtus romana rediviva" a elevilor, devine vicepresedinte si apoi presedintele ei si imprima zeci de pagini originale si traduceri in publicatia societatii "Muza someseana". Numarul poeziilor lecturate se ridica la 150 si cel al versurilor publicate in revista manuscrisa la 50 de creatii. Intr-un fel, ele sunt un tip de exercitiu benefic. In germene se gasesc aici directiile fundamentale ale drumului poetului, traducatorului si evocatorului de fresce ale razboiului. 2. Debut 1884 toamna... In fata tatalui sau, evita sa se inscrie la seminarul greco-catolic din Gherla, spre a deveni preot, si atunci se inscrie la Facultatea de Filosofie din Cluj. Continua sa scrie poezii si isi face debutul literal cu Filozofii si Plugarii la gazeta Tribuna din SIbiu, condusa de I. Slavici. Moment important in destinul sau poetic. 1886 Retragerea de la facultate din cauza lipsurilor materiale. 3. Gazetar 1887 august . Cosbuc devine redactor la Tribuna, datorita lui I. Slavici, care abordeaza in cadrul discutiilor o multitudine de probleme de teorie literara. O etapa rodnica, soldata cu publicarea a 55 de poezii (originale sau traduceri). Devine foarte cunoscut in Transilvania. 1889 Aparitia poemului Nunta Zamfirei in Tribuna (nr 108). Moment inaltin in cariera poetica. 4. Perioada Bucuresteana 1890 La chemarea lui Titu Maiorescu se stabileste in Bucuresti. Primeste postul de "desemnator-adjunct" la Ministerul Cultelor, din care, fiindca nu i se potrivea firii sale, va demisiona la scurta vreme. Colaboreaza la diferite reviste literare si duce o viata agitata. 5. Balade si idile. Fire de tort 1893 Cosbuc publica prima culegere de poezii originale prin volumul Balade si idile. Cartea marcheaza un moment important in evolutia sa artistica si in dezvoltarea literaturii romane. Prin poemul "In opressores", poetul se afla printre memorandisti cu prilejul procesului "Memorandului" desfasurat in Cluj. 6. Conduc�ƒtor de reviste 1894 - 1896 Impreuna cu I. Slavici si I.L. Caragiale, editeaza revista Vatra. Publica aici, printre altele, poeziile "In opressores" si "Noi vrem pamant". 1895 Casatoria lui Cosbuc cu Elena Sfetea, avand binecuvantarea parintilor. Se naste singurul baiat al scriitorului, Alexandru. 1896 Apare "Fire de tort", a doua culegere de versuri originale. Da la tipar traducerile "Mazepa" de Byron, "Georgicele" , "Eneida" de Virgiliu. 7. Traducator 1897 Reeditarea volumului "Balade si idile", din care, nemotivat, omite cateva poezii de o mare frumusete. In acest an, publica mai multe traduceri din creatia universala, intrate in ciclul literaturii romane. Poetul are concomitent serioase preocupari privind dezvoltarea presei romanesti. Conduce revista "Foaia interesanta" (1897) si face parte din colectivul redactional al periodicului "Albina" (din 1897), publicatie dedicata culturalizarii poporului. In aceasta privinta publica zeci de articole. 1899 Publica cartile : "Razboiul nostru pentru neatarnare" si "Povestea unei coroane de otel", in care evoca cu patos luptele eroice ale ostasilor nostri. 1900 Cosbuc este ales membru corespondent al Academiei Romane. Se hotaraste sa traduca Divina Comedie de Dante Aligheri 1901 Cosbuc, impreuna cu Vlahuta, editeaza revista "Samanatorul", conceputa ca descendenta a revistelor patriotice mai vechi; Dacia literara (1840), Tribuna (Sibiu). Scopul declarat : dezvoltarea traditiilor sanatoase ale presei romanesti, realizarea unitatii scriitorilor, aproprierea lor de popor. Dupa un rastimp, cei doi scriitori parasesc conducerea si publicatia, care, sub autoritatea altor intelectuali, abandoneaza orientarea initiala. 1902 I se tipareste cea de-a treia culegere de versuri originale : "Ziarul unui pierde vara". Primeste postul de referendar la Casa Scoalelor. Un timp este coleg cu Al. Vlahuta, M. Sadoveanu, Emil Garleanu. Pentru a face o traducere fidela a Divinei Comedii, dupa original, incepe sa invete serios limba italiana, intreprinde o calatorie mai lunga in Italia si sta mai multe saptamani in statiunea balneara Riva. 1904 Tipareste culegerea de versuri patriotice "Cantece de vitejie". Lucreaza intens la traducerea Divinei Comedii. In colaborare cu Ioan Gorun si Ilarie Chendi, scoaterevista "Viata literara". 1907 Are neplaceri din cauza publicarii poemului manifest "Noi vrem pamant", care se raspandise in foi volante in masa rasculatilor. Alte doua poezii ale sale reflecta framantarile sociale ale vremii : "Pamantul uitarii" si "Parabola semanatorului". 1908 Reintoarcere pe pamanturile natale, unde este primit ca un apostol. 1910 Publicarea traducerii dramei "Don Carlos" de Fr. Schiller. 1912 Petrece timp de 6 saptamani in Italia, intreprinde studii dantesti in biblioteca din Florenta. Printre lucrarile sale, a ramas un material cu comentarii dantesti care se va publica peste ani, abia in 1963, 1964 1913 Primirea sarbatoreasca la Nasaud, cu prilejul aniversarii a 50 de ani de la infiintarea gimnaziului. 8. Razboiul si pierderea fiului 1914 Declansarea primului razboi mondial. Poetul deplange (in poezia Morti-pentru cine ?) trimiterea romanilor in razboi de catre autoritatile Impreiului Austro-Ungar. 1915 Moartea fiului Alexandru, student si tanar talentat, intr-un accident de automobil la Balesti, in Oltenia. Durerea este coplesitoare si poetul nu-si va mai putea reveni.Isi gaseste refugiul in opera danteasca. Descumpanit, nu poate participa la marea adunare a transilvanenilor si bucovinenilor din toamna, dar trimite o scrisoare in care condamna actiunile dusmanoase ale Impreriului Austro-Ungar fata de romani. 9. Academia Romana 1916 Alegerea ca membru activ al Academiei Romane. 10. Moartea 1918-05-09 Moare scriitorul George Cosbuc la numai 51 de ani, fiind inmormantat in cimitirul Serban Voda - Bellu, langa fiul sau Alexandru, si in vecinatatea marilor scriitori M. Eminescu, I.L. Caragiale s.a. 11. Post mortem 1924 - 1932 Apare "Divina Comedie" de Dante Aligheri. Traducere de G. Cosbuc. Editie ingrijita si comentata de Ramiro Ortiz, Vol I-II 1943 Moare sotia poetului. 1966 Se publica "Odissea" de Homer. Traducerea de G. Cosbuc. Editie ingrijita de Iuliu Sfetea si St. Cazimir, cu un studiu introductiv de St. Cazimir, vol I-II, Bucuresti. Raporteaza abuz de limbaj
Kosty.Prietenii la nevoie se cunosc! Nimeni nu este mai presus de restul ,doar un procent infim din ADN-ul nostru ne diferentiaza! Si asta creeaza "starea in care ne aflam".
|
|
Postat pe: 25 Mai 2010, ora 10:27
De la: IPU, la data 2010-05-25 10:25:46George Cosbuc Vara Priveam f�r� de �int�-n sus - �ntr-o s�lbatic� splendoare Vedeam Ceahl�ul la apus, Departe-n z�ri albastre dus, Un uria� cu fruntea-n soare, De paz� ��rii noastre pus. �i ca o tain� c�l�toare, Un nor cu muntele vecin Plutea-ntr-acest imens senin �i n-avea aripi s� mai zboare! �i tot v�zduhul era plin De c�ntece ciripitoare. Privirile de farmec bete Mi le-am �ntors c�tre p�m�nt - Iar spicele jucau �n v�nt, Ca-n hor� dup-un vesel c�nt Copilele cu blonde plete, C�nd salt� largul lor vestm�nt. �n lan erau feciori �i fete, �i ei c�ntau o doin�-n cor. Juca via�a-n ochii lor �i v�ntul le juca prin plete. Miei albi fugeau c�tre izvor �i grauri suri zburau �n cete. C�t de frumoas� te-ai g�tit, Naturo, tu! Ca o virgin� Cu umblet drag, cu chip iubit! A� vrea s� pl�ng de fericit, C� simt suflarea ta divin�, C� pot s� v�d ce-ai pl�smuit! Mi-e inima de lacrimi plin�, C�-n ea s-au �ngropat mereu Ai mei, �i-o s� m�-ngrop �i eu! O mare e, dar mare lin� - Natur�, �n morm�ntul meu, E totul cald, c� e lumin�! Raporteaza abuz de limbaj
Kosty.Prietenii la nevoie se cunosc! Nimeni nu este mai presus de restul ,doar un procent infim din ADN-ul nostru ne diferentiaza! Si asta creeaza "starea in care ne aflam".
|
|
Fosta membra 9am.ro 949 mesaje Membru din: 4/05/2010 Oras: Oradea |
Postat pe: 25 Mai 2010, ora 10:40
sa nu uitam nici limba romana, domnu ipu-rockeristu-fusionistu'
Ca nu mereu iti poti lua "opiniile personale" cu copy/paste
|
|
Postat pe: 25 Mai 2010, ora 12:49
George Co�buc
-------------------------------------------------------------------------------- Spinul St�tea frumoasa pe-un r�zor; Voinicul l�ng� ea devale, S�-i scoat� spinul din picior �i ea pl�ngea: - "Un spin �n cale! De ce tot r�zi? Ah, cum m� dor Aceste r�sete-ale tale! Ea are flori de cr�ng la s�n, �i-n p�r un trandafir s�lbatic, �i p�rul ei de rou�-i plin. - "Ei, las� s� r�d! Tu ai cules Trei fragi, venind peste coline, �i vezi cu ce mi te-ai ales! - "Trei fragi? �i-at�t e doar� bine! C�ci n-am putut �n deal s� ies; Trei fragi de-ar fi, sunt pentru tine! Cu ochii-nchi�i �i str�n�i de tot, Ea de dureri izbea piciorul: - "Ah, las�-m�, c� nu mai pot! - "Fricoas� e�ti!� - "Da! Te-a� vedea! Fricoas�, eu? A�a e frica? N-ai mil� de durerea mea! Nu-�i pas�!� - "Da! Ca de nimica! Ba-mi pas� mult, c� eu n-a� vrea S�-mi fie �chioap� nevestica! Ea-�i potrive�te floarea-n p�r, �i-i �nfloresc z�mbind obrajii Cei albi ca florile de m�r. - "S� fiu chiar �chioap�, ce-i apoi? C� ce �i-e drag, tot drag r�m�ne! - "Eu nu zic ba! Dar uite, joi Ni-e nunta, drag�, e ca m�ine - Tu cum s� joci? S�rac de noi! S� stai la mas�-ntre b�tr�ne. Ea-�i �ine bra�ul st�ng pe piept �i-nceti�or dezmiard� fruntea Fl�c�ului cu bra�ul drept. - "Eu �ie vreau s�-�i fiu pe plac; �i n-o s� joc, �i ce-i cu asta? - "A�a-i! Dar eu? Eu ce m� fac? La nunt�-mi, bat�-o n�pasta, S� nu joc eu? De-a� �ti c� zac, La nunt� vreau s�-mi joc nevasta! Ea r�de-acum! - "Nebun ce e�ti! Fl�c�ul grabnic s� ridic�: - "Ei, iac� spinul! Ce-mi pl�te�ti? - "Vrei plat�? Uite, ai trei fragi, �i din cosi��-�i dau bujorii... - "�i toat� frunza de pe fagi! De dor de fragi s� pl�ng feciorii? De flori d�-mi ochii t�i cei dragi �i pentru fragi d�-mi obr�jorii! �i ea-l love�te-nceti�or, Z�mbind, cu palma peste gur�. - "Eu �tiu! S� ceri a�a-i u�or! Dar las� acum! E joi aici �i nimeni, a�tept�nd, nu moare! - "M� por�i ca pe copiii mici! - Dar joi, s� �tii! Trei fragi �i-o floare! �i joi tu n-ai ce s� mai zici, C� pentru multe-mi e�ti datoare! Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Fosta membra 9am.ro 552 mesaje Membru din: 23/02/2010 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 25 Mai 2010, ora 13:54
In memoria lui Anda Calugareanu, voi copia (scrie) CANTEC.
A venit un lup din crang Si-alerga prin sat sa fure Si sa duca in padure Pe copiii care plang. Si-a venit la noi la poarta Si-am iesit eu c-o nuia: -"Lup flamand cu trei cojoace, Hai la maica sa te joace" - Eu chemam pe lup incoace, El fugea-ncotro vedea. Ieri pe drum un om sarac Intreba pe la vecine: -"Poarta-se copiii bine? Daca nu, ii var in sac!" Si-a venit la noi la poarta Si-am iesit eu si i-am spus: -"Puiul meu e bun si tace, Nu ti-l dau, si du-te-n pace! Esti sarac dar n-am ce-ti face! Du-te, du-te!" Si s-a dus. Si-a venit un negustor Plin de bani, cu valva mare, Cumpara copii pe care Nu-i iubeste mama lor. Si-a venit la noi la poarta Si-am iesit si l-am certat -"N-ai nici tu nici imparatul Bani sa-mi cumpere baiatul Pleaca-n sat ca-i mare satul Pleaca, pleaca!" Si-a plecat Raporteaza abuz de limbaj
Nimic nu-i imposibil pana nu devine imposibil!
Gresim ca sa avem ce sa iertam!
|
|
9am176931 74 mesaje Membru din: 9/12/2009 |
Postat pe: 29 Mai 2010, ora 22:59
Ce poetii, de Vali Vijelie ai auzat sau de Florin Salam ei sunt viitorul nostru.Nu vezi cine au devenit idolii tinerei gererattii.Poetii aia ai tai au murit saraci.Astia mai noi au kilograme de aur ,palate cu clante la fel si masini cum spun ei bengoase.Asa ca nu-ti bate capul cu poetii aia .La modul in care se face carte astazi o sa ajungem toti manelisti si o sa-l acompaniam pe Florin Salam la eurovision.
Raporteaza abuz de limbaj |
|
nastasemihail 47672 mesaje Membru din: 3/11/2008 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 30 Mai 2010, ora 00:15
Ipule, unde disparusi?
Raporteaza abuz de limbaj
Cei ce le interzic altora accesul la anumite aspecte ale vietii.....sint satui de acel aspect.
|
|
Postat pe: 30 Mai 2010, ora 10:08
De la: nastasemihail, la data 2010-05-30 00:15:36Ipule, unde disparusi? IPU nu mai este! Si-a desfiintat contul dar cum mai sunt si alte linkuri in afara de 9am, exista, si e la fel de expansiv in gasirea si dezbaterea de subiecte incitante.
|
|
|
|
|
Postat pe: 2 Iunie 2010, ora 08:39
MAMA (copii aceasta poezie in memoria mamei mele).
In vaduri ape repezi curg Si vuiet dau in cale, Iar plopi in umedul amurg Doinesc eterna jale. Pe malul apei se-mpletesc Carari ce duc la moara Acolo, mama, te zaresc Pe tine-ntr-o cascioara. Tu torci. Pe vatra veche ard, Pocnind din vreme-n vreme, Trei vreascuri rupte dintr-un gard Iar flacara lor geme: Clipeste-abia din cand in cand Cu stingerea-n bataie, Lumini cu umbre-amestecand Prin colturi de odaie. Cu tine doua fete stau Si torc in rand cu tine; Sunt inca mici si tata n-au Si George nu mai vine. Un basm cu pajuri si cu zmei Incepe-acum o fata, Tu taci s-asculti povestea ei Si stai ingandurata. Si firul tau se rupe des, Caci ganduri te framanta, Spui soapte fara de-nteles, Si ochii tai stau tinta. Scapi fusul jos; nimic nu zici Cand fusul se desfira... Te uiti la el si nu-l ridici Si fetele se mira. ...O, nu! Nu-i drept sa te-ndoiesti! La geam tu sari deodata, Prin noapte-afara lung privesti - - "Ce vezi?" intreab-o fata. - "Nimic... Mi s-a parut asa!' Si jalea te rapune, Si fiecare vorba-a ta E plans de-ngropaciune. Intr-un tarziu, neridicand De jos a ta privire: - "Eu simpt ca voi muri curand, Ca nu-mi mai sant in fire... Mai stiu si eu la ce gandeam? Aveti si voi un frate... Mi s-a parut c-aud la geam Cu degetul cum bate. Dar n-a fost el!... Sa-l vad venind, As mai trai o viata. E dus, si voi muri dorind Sa-l o data-n fata. Asa vrea poate Dumnezeu, Asa mi-e datul sortii, Sa n-am eu pe baiatul meu La cap, in ceasul mortii!" Afara-i vant si e-nnorat. Si noaptea e tarzie; Copilele ti s-au culcat - Tu inima pustie, Stai tot la vatra-ncet plangand; E dus si nu mai vine! Si-adormi tarziu cu mine-n gand, Ca sa visezi de mine! (1894).
|
|
DanubianKnight 746 mesaje Membru din: 30/11/-0001 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 5 Iunie 2010, ora 21:45
Este in interesul nostru, al tuturor romanilor, fie ca traim in Romania sau in strainatate, ca tara si civilizatia noastra sa devina mai bine cunoscute in plan mondial, pentru ca astfel nu vom mai fi confundati cu altii, nu se va mai crede ca suntem cu totii o natie de cersetori si de hoti, si cand vom reusi sa inlocuim dispretul cu respect, fiecare dintre noi nu va avea decat de castigat. Asta au facut si alte natii, dispretuite in trecut, precum evreii, polonezii si irlandezii. Iar pentru promovarea in lume a propriei culturi orice mijloc, oricat de bizar, trebuie incercat. Prin urmare, va invit sa semnati petitia de la linkul urmator, in incercarea de a obtine ca una din noile planete descoperite in sistemul solar (conform definitiei oficiale din 2006, care omologheaza in sistemul solar opt planete, de la Mercur la Neptun, si cinci planete pitice, inclusiv Pluto, numarul acestora din urma fiind in crestere) sa poarte numele zeului geto-dac Gebeleizis: www.petitieonline.ro/petitie-p06606049.html. Nu va costa decat cateva minute, si cu putin noroc orice copil de oriunde va invata la scoala ceva ce are legatura cu Romania.
Ezie dele mezenai (inscriptie pe un inel tracic, secolul V I.Ch.)
|
|
omp 182 mesaje Membru din: 9/06/2009 Oras: Cluj |
Postat pe: 5 Iunie 2010, ora 22:27
LUCIAN BLAGA
Vei plange mult, ori vei zambi? Eu nu ma caiesc, c-am adunat in suflet si noroi- dar ma gandesc la tine. Cu gheare de lumina o dimineata-ti va ucide-odata visul, ca sufletul mi-asa curat, cum gandul tau il vrea, cum inima iubirii tale-l crede. Vei plange mult atunci ori vei ierta? Vei plange mult ori vei zambi de razele acelei dimineti, in care eu ti-oi zice fara umbra de cainta: �Nu stii, ca numa-n lacuri cu noroi in fund cresc nuferi?� |
|
Postat pe: 6 Iunie 2010, ora 00:25
Octavian Goga Noapte Nem�rginit� bolt-a nop�ii, Deschide tainica ta carte �i-ascult�-mi glasul zbucium�rii Neputincioase �i de�arte. Doar mila ta n-o s� se sting� C�nd dou� m�ini tremur�toare κi �mpreun' nevolnicia �n chip de rug� �i iertare. Azi �intele de nestemate Culege-le din cing�toare, C�ci ochii stelelor m� mustr�, �i pl�nsul stelelor m� doare. Azi orice picur de lumin� Din fa�a ta �mbujorat� �n �intirimul larg al min�ii O cruce proasp�t�-mi arat�. Le v�d �ireag... �i m� cutremur, �i fiecare clip�-mi pare O f�rmitur� ce se smulge Ca dintr-un c�ntec de pierzare. Simt mintea dezgrop�ndu-�i mor�ii, C�z�nd la fiecare groap�, �i jalea trecerii eterne Mi-apas� plumbul pe pleoap�. C�nd tu mi-aprinzi �n mii de facle Senina dragostei dovad�, �nfior�ndu-se-n ad�ncuri, Pl�ng ochii os�ndi�i s� vad�. Aducerea-aminte vine, �i din oglinda-i blestemat� �nvie rostul celor duse... Iar eu ascult ce-a fost odat�... O lume-�i desf�cea-nainte-mi Comoara tainelor bogat�, Zv�cnea eternul ei cutremur Sub t�mpla mea �nfierb�ntat�. O patim�-mi robise ochii Cu str�lucirea ei p�g�n� �i m� smulgea cu bra� de vifor Din valul lumii de ��r�n�. Sim�eam fiorii-ndr�gostirii, M�rea�a-mbr��i�are mut�, C�nd �n amurg t�rziu de var� P�m�nt �i bolt� se s�rut�. �i-n smal�ul pulberii de rou�, Ce str�lucea pe c�mp, m�runt� P�rea c� firea-i h�r�ze�te N�dejdii mele dar de nunt�. Eu mi-am zidit �n nori altarul, �i inima, smerita roab�, �ngenuncheat�-n umilire, Jertfea curata ei podoab�... Azi nu mai este... �i m� doare C�nd vraja razelor senine Aprinde-o candel� de veghe �ntr-o biseric�-n ruine... Azi fulgerele mele-s stinse �i moarte-s z�mbetele toate �i nu va mai rodi nisipul Din biata mea pustietate. �n lan� de neguri �i uitare A� vrea amarul meu s�-l ferec... Nem�rginit� bolt-a nop�ii, �mbrac�-�i haina de-ntunerec! Arunc� v�lul t�u de umbr� Pe toate farmecele firii �i-ngroap�-n ad�ncimi de ape Ispitele �ndr�gostirii. Pe sc�nteierile de rou� �i peste c�mpul nins de floare, O bezn� grea, ca giulgiul mor�ii, S� cearn� pace-adormitoare. C�nd glasul tinere�ii moarte �i-al viselor �nfrigurate, R�t�citor, f�r� repaos, La poarta sufletului bate, Eu, �nv�lit �n �ntuneric, S�-nchid z�vorul de la poart�, �i nici o stea s� nu mai vad� Singur�tatea mea de�art�. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
Postat pe: 6 Iunie 2010, ora 00:34
cine-i "Octavian Goga Noapte"?! Ruda cu Octavian Goga?
bre ipulica, copiaza si tu cat poti bah, ca rad si curcile de tine
|
|
Aryn 140 mesaje Membru din: 4/06/2010 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 6 Iunie 2010, ora 00:43
De la: omp, la data 2010-06-05 22:27:51LUCIAN BLAGA Si de ar fi stiut el cat sunt de adevarate aceste cuvinte..in orice timp si n prejuarare... " am adunat si noroi"..." o dimineata-ti va ucide odata visul..."...."vei plange mult atunci ori vei ierta!?!"............ As ierta....as uita....
|
MERRY_LOU 410 mesaje Membru din: 13/02/2010 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 6 Iunie 2010, ora 00:47
To earn respect, not begging ... do not respond to challenges!!!
"Mintile sunt ca parasutele. Ele func�ioneaza doar atunci c�nd acestea sunt deschise. " Sir James Dewar, Scientist (1877-1925).
|
|
Postat pe: 6 Iunie 2010, ora 00:51
�N memoria lui Hassan-pik-nik,care nu mai e:
George Co�buc : Pa�a Hassan Pe vod�-l z�re�te c�lare trec�nd Prin �iruri, cu fulgeru-n m�n�. �n l�turi s-azv�rle mul�imea p�g�n�. C�ci vod� o-mparte, c�rare f�c�nd, �i-n urm�-i se-ndeas�, cu vuiet curg�nd, O�tirea rom�n�. Cu tropote roibii de spaim� pe mal Rup fr�iele-n zbucium �i salt�; Turcimea-nvr�jbit� se rupe deolalt� �i cade-n mocirl�, un val dup� val, Iar fulgerul Sinan, izbit de pe cal, Se-nchin� prin balt�. Hassan de sub poala p�durii acum Lui Mihnea-i trimite-o porunc�: �n spatele-o�tirii muntene s-arunc� Url�nd ianicerii, prin flinte �i fum,- Dar pa�a r�m�ne al�turi de drum Departe pe lunc�. Mihai �i z�re�te �i-alege vro doi, Se-ntoarce �i pleac� spre gloat�, Ca volbura toamnei se-nv�rte el roat� �i intr�-n urdie ca lupu-ntre oi, �i-o fr�nge degrab� �i-o bate-napoi �i-o v�ntur� toat�. Hassan, de mirare, e negru-p�m�nt; Nu �tie de-i vis, ori aieve-i. El vede cum zboar� fl�c�ii Sucevei, El vede ghiaurul c�-i suflet de v�nt �i-n fa��-i puterile turcilor sunt T�riile plevei. Dar iat�-l! E vod�, ghiaurul Mihai; Alearg� n�val� nebun�. �mpr�tie singur pe c��i �i adun�, Cutreier� c�mpul, t�ind de pe cai - El vine spre pa��: e groaz� �i vai, C� vine furtun�. - "Stai, pa��, o vorb� de-aproape s�-�i spun C� nu te-am g�sit nic�ierea" - Dar pa�a-�i pierduse �i capul �i firea! Cu fr�ul pe coam� el fuge nebun, C�-n ghear� de fiar� �i-n gur� de tun Mai dulce-i pierirea. S�lbaticul vod� e-n zale �i-n fier �i zalele-i zuruie crunte, Gigantic� poart-o cupol� pe frunte, �i vorba-i e tunet, r�sufletul ger, Iar barba din st�nga-i ajunge la cer, �i vod�-i un munte. - "St�i, pa��! S� piar� azi unul din noi." Dar pa�a mai tare zore�te; Cu sc�rile-n coapse fugaru-�i love�te �i g�tul i-l bate cu pumnii-am�ndoi; Cu ochii de s�nge, cu barba v�lvoi El zboar� �oime�te. Turbanul �i cade �i-l las� c�zut; κi rupe cu m�na vestm�ntul C�-n largile-i haine se-mpiedic� v�ntul �i lui i se pare c�-n loc e �inut; Alearg� de groaza pieririi b�tut, M�n�nc� p�m�ntul. �i-i d�rd�ie din�ii �i-i galben-pierit! Dar Alah din ceruri e mare! �i-Alah �i scurteaz� grozava-i c�rare C�ci pa�a-i de taberi aproape sosit! Spahiii din corturi se-ndeas� gr�bit, S�-i deie sc�pare. �i-n ceasul acela Hassan a jurat S� zac� de spaim� o lun�, V�zut-au �i beii c� fuga e bun� �i bietului pa�� dreptate i-au dat, C�ci vod� ghiaurul �n to�i a b�gat O groaz� nebun�. Raporteaza abuz de limbaj
|
|
9am125241 235 mesaje Membru din: 29/08/2009 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 8 Iunie 2010, ora 15:58
De la: norinmunti, la data 2010-05-25 13:54:25In memoria lui Anda Calugareanu, voi copia (scrie) CANTEC. In memoria mea cand voi muri de austeritate ! Balada mortii de G. Toparceanu Cobora pe Topolog Dintre mun�i, la vale... �i la umbra unui stog A c�zut din cale. �n ce var�? �n ce an? Anii trec ca apa... El era drume� s�rman Muncitor cu sapa. Oamenii l-au �ngropat �ntr-un loc aiurea, Unde drumul c�tre sat Taie-n lung p�durea. �i de-atunci, l�ng� morm�nt, Plopi cu frunz� rar� S-au zb�tut u�or �n v�nt, Zile lungi de var�. Soarele spre asfin�it �i-a urmat c�rarea. Zi cu zi l-au troienit Vremea �i uitarea. Diminea�a ca un fum Urc� pe coline, Zvon de glasuri dinspre drum P�n�-n preajm�-i vine. Peste v�rfuri lunec�nd �n argint, condurii �nfioar� c�nd �i c�nd Lini�tea p�durii... Numai colo-ntr-un frunzar Galben �n lumin�, St� pe-o creang� de ar�ar Pas�re str�in�. St� �i-a�teapt� f�r� glas Parc� � s� m�soare Cum se mut�, ceas cu ceas, Umbra dup� soare... Astfel, tot mai ne�tiut Spre ad�nc �l fur� �i-l �ngroap�-n s�nu-i mut Ve�nica Natur�. Vara trece; pe c�r�ri Frunza-n codru sun�. Trec cernite �nser�ri, Nop�i ad�nci cu lun�. Iar c�nd norii-nv�luiesc Alba nop�ii Doamn�, Peste groapa lui pornesc V�nturi lungi de toamn�... Raporteaza abuz de limbaj
Vested tanar !
|
|
Fosta membra 9am.ro 720 mesaje Membru din: 3/06/2010 |
Postat pe: 8 Iunie 2010, ora 16:00
Unul trebuie uitat....Adrian Paunescu ....
|
deep_in_thought 158 mesaje Membru din: 9/05/2010 |
Postat pe: 8 Iunie 2010, ora 16:05
www.youtube.com/watch?v=hIAyAuDoFGU
Doamne,daca imi esti prieten...de Spiridon Popescu Doamne, dac�-mi e�ti prieten, Cum te lauzi la to�i sfin�ii, D�-i �n scris porunc� mor�ii S�-mi ia calul, nu p�rin�ii. Doamne, dac�-mi e�ti prieten, N-asculta de to�i zurliii, D�-i �n scris porunc� mor�ii S�-mi ia calul, nu copiii. Doamne, dac�-mi e�ti prieten, Nu-mi mai otr�vi ursita, D�-i �n scris porunc� mor�ii S�-mi ia calul, nu iubita. Doamne, dac�-mi e�ti prieten, Cum sus�ii �n gura mare, Moaie-�i tocul �n cerneal� �i-nainte de culcare D�-i �n scris porunc� mor�ii, C�nd �i-o ascu�i pumnalul, S�-l �nfig�-n mine, Doamne, �i s� lase-n via�� calul. Raporteaza abuz de limbaj
"Intre marginile mele ,lumea mea fara de margini"
|
|
Postat pe: 8 Iunie 2010, ora 16:09
Adrian Paunescu
Eu sunt eu Trenuri somnoroase pleac� �ntreb�nd Ce-i cu mine-n gar�, ce-oi avea de g�nd, Plec �i eu din gar� �i triste�ea-mi port Spre mirajul galben din aeroport. Galben�-i lumina, ochii mei sunt tri�ti, To�i privesc la mine ca la terori�ti. Unde-a� pune pasul liber �i corect, F�r� �ndoial�, a� p�rea suspect. �i pe zi ce trece lumea-i tot mai rea, C�nd nu vreau nimica, crede c� a� vrea. Gara m� someaz�, iarba nu-mi d� loc, Pe aeroporturi parc� a� da foc. �ncordarea-n lume a crescut cumplit, Eu m� simt suspectul care a iubit, �i cu c�t iubirea mi-o ar�t firesc, Cu at�t to�i ceilal�i straniu m� privesc. Am cocoa��-n spate �i am m�ini prea mari, �terg�tori de lacrimi am la ochelari, Cum �n lumea asta totul e cum nu-i, M� transform �n altul f�r� voia lui. Bat cu pumnu-n mas� �i cu biciu-n cal, Nu mai sunt patetic �i sentimental, Fug r�z�nd din gar� la aeroport, Un pistol cu ap� �ntr-o m�n� port. Pun pistolu-n ceaf� la aviator, Nu cr�cni, urmeaz� ruta ta de zbor, Ruta dumitale este ruta mea, Dar eu sunt eu �nsumi, nu altcineva. Vreau dup� acestea pe acest p�m�nt S� m� lua�i cu to�ii drept ceea ce sunt, Acum observ c�t e de greu, S� v� ar�t c� eu sunt eu. Raporteaza abuz de limbaj |
|
9am125241 235 mesaje Membru din: 29/08/2009 Oras: ALTA LOCALITATE |
Postat pe: 8 Iunie 2010, ora 16:11
De la: 9am125241, la data 2010-06-08 15:58:19De la: norinmunti, la data 2010-05-25 13:54:25In memoria lui Anda Calugareanu, voi copia (scrie) CANTEC. Si, totusi, mie-mi pare de actualitate .. .................................... Ati pus cu totii juram�nt Sa n-avem drepturi si cuv�nt; Batai si chinuri, c�nd tipam, Obezi si lant c�nd ne miscam, Si plumb c�nd istoviti strigam Ca vrem pam�nt! ..................................... �n laturi, venetici! Pam�ntul nostru-i scump si sf�nt, Ca el ni-e leagan si morm�nt; Cu s�nge cald l-am aparat, Si c�te ape l-au udat Sunt numai lacrimi ce-am varsat ....................................... N-avem puteri si chip de-acum Sa mai traim cersind mereu, Ca prea ne schingiuiesc cum vreu Stap�ni luati din drum! Sa nu dea Dumnezeu cel sf�nt, Sa vrem noi s�nge, nu pam�nt! C�nd nu vom mai putea rabda, C�nd foamea ne va rascula, Hristosi sa fiti, nu veti scapa Nici �n morm�nt! Raporteaza abuz de limbaj
Vested tanar !
|
|
omp 182 mesaje Membru din: 9/06/2009 Oras: Cluj |
Postat pe: 8 Iunie 2010, ora 16:13
Avem timp
Octavian Paler avem timp pentru toate. Sa dormim sa alergam in dreapta si in stanga sa regretam ce-am gresit si sa gresim din nou sa-i judecam pe altii si sa ne absolvim pe noi insine avem timp sa citim si sa scriem sa corectam ce-am scris, sa regretam ce-am scris avem timp sa facem proiecte si sa nu le respectam avem timp sa ne facem iluzii si sa rascolim prin cenusa lor mai tarziu avem timp pentru ambitii si boli sa invinovatim destinul si amanuntele avem timp sa privim norii, reclamele sau un accident oarecare avem timp sa ne-alungam intrebarile sa amanam raspunsurile avem timp sa sfaramam un vis si sa-l reinventam avem timp sa ne facem prieteni si sa-i pierdem avem timp sa primim lectii si sa le uitam dupa aceea avem timp sa primim daruri si sa nu le intelegem avem timp pentru toate nu e timp pentru putina tandrete cand sa facem si asta, murim. Raporteaza abuz de limbaj |
|
deep_in_thought 158 mesaje Membru din: 9/05/2010 |
Postat pe: 8 Iunie 2010, ora 16:13
Lumini si umbre-De Otilia Cazimir
Ai ochii negri, mincino�i �i r�i F�nt�nile cu ape moarte- ascund Pupile negre lic�rind �n fund, Ce m� atrag spre-ad�nc ca ochii t�i. C�nd vreau s� plec, m� �ii �n loc cu un cuv�nt A�a se zbat copacii �n furtun�; Ca pentru fug� crengile- �i adun�, Dar r�d�cina- i leag� de p�m�nt. De azi �ncolo n- am s�- l mai iubesc� Dar c�nd �i v�d privirile p�g�ne �i z�mbetul copil�resc, M� jur c� n- am s�-l mai iubesc- de m�ine. Pe zi ce trece- �i sem�n tot mai mult; A�a izvorul ce se- arunc�- n balt�, Se- nv�luie cu m�lul laolalt� �i- n loc s�- i spele apele verzui, �i tulbur� izvorul apa lui. M� iscode�ti ca pas�rea de prad�, M� urm�re�ti cu ochii reci �i r�i, Dar ui�i c� dac�- s urme pe z�pad�, Noroiul e l�sat de pa�ii t�i. Mi- e fa�a �mpietrit� ca o masc� �i- n ochi lumina- i gata s� se st�ng� Chiar diamantului ca s� sclipeasc� �i trebuie o raz� s- o r�sfr�ng�. Iubirea ta nu cre�te �i nu moare, Ci totdeauna- i rece �i egal� E ca o floare artificial� Pe- o paji�te cu maci arz�nd �n soare. C�nd voi pleca, m� vei uita u�or �i �tiu c� nici nu s- ar putea altfel: Abia o clip� valul c�l�tor P�streaz� chipul oglindit �n el. Am vrut �n ciuda z�mbetelor tale, Din ochii sterpi o lacrim� s� storc �i am plecat s� nu m� mai �ntorc, Dar azi, din zori de zi ��i umblu- n cale. Ce demon oare mi te- a scos �n drum?! De- ar vrea via�a azi s� m� dezlege �i raiul ei s� mi- l ofere- acum Tot iadul nostru dulce l- a� alege. Azi mi- a venit cu ochii calzi �i buni �i nu l- am �ntrebat de unde vine Pe floarea de pe marginea de drum N- o- ntrebi de- i �nflorit� pentru tine. Te v�d mereu ca- n clipa de pe urm�; �ncremenit �n capul sc�rii Cu z�mbetul uitat �n col�ul gurii �i- n ochi, t�i�ul crud al nep�s�rii. E�ti r�u. Dar c�nd aud c- o spune altul M� uit �n jos �i str�ng din pumni �i tac. C� numai eu �n toat� lumea asta Am dreptul s� te cert �i s� te- mpac. Eu am s� plec cu sufletu- mp�cat C� nu las nim�nuia mo�tenire Un suflet greu de ur� �i iubire B�nuitor �i trist �i- nfrigurat. M- am resemnat; at�t a fost s� fie. M� uit cum cade soarele- n apus �i- a�tept r�spunsuri care n- or s� vie La �ntreb�ri pe care nu le- am pus. Raporteaza abuz de limbaj
"Intre marginile mele ,lumea mea fara de margini"
|
|
Fosta membra 9am.ro 3053 mesaje Membru din: 12/05/2010 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 8 Iunie 2010, ora 16:14
Omp:
|
Fosta membra 9am.ro 720 mesaje Membru din: 3/06/2010 |
Postat pe: 8 Iunie 2010, ora 18:03
De la: bad, la data 2010-06-08 16:09:18Adrian Paunescu Spune-mi ce poet iti place ca sa-ti spun cine esti....
|
Fosta membra 9am.ro 482 mesaje Membru din: 16/06/2010 Oras: Buzau |
Postat pe: 17 Iunie 2010, ora 21:17
George Top�rceanu -------------------------------------------------------------------------------- Rapsodii de var� I Cine-ar putea s� spun� C��i secoli au trecut De-o lun�, De c�nd nu te-am v�zut?... Salc�mii plini de floare Se uit� lung spre sat, �i-n soare Frunzi�ul leg�nat Le-at�rn� ca o barb�... Acolo mi-am g�sit �n iarb� Refugiul favorit. Acolo, ca-ntr-un templu, De-at�tea dimine�i Contemplu O tuf� de scaie�i. Pe c�nd departe-n zare, Mirat ca un copil, R�sare Un astru inutil... II Iubito, f�r� tine �ncepe-o nou� zi... Dar cine Le poate socoti? C� zilele-n restri�te Se-nal�� �i apun Ca ni�te Baloane de s�pun... Cu m�inile sub t�mpl� Cum stau a�a culcat, Se-nt�mpl� Un fenomen ciudat: Privirea mea distrat� Prin negre r�muri�ti Mi-arat� Doi ochi ad�nci �i tri�ti �i-n orice strop de rou� V�d dou� bra�e, mici Ca dou� Picioare de furnici. Dar dac� o l�cust�, Din verdele talaz, Robust� �mi sare pe obraz, - Din ochii mei dispare Mirajul interpus, Pe care L-am zugr�vit mai sus, �i-n ochii mei deodat�, Ca-n alte dimine�i, S-arat� O tuf� de scaie�i... III Acum natura-ncepe Cu tainicul ei glas Din stepe S� c�nte-ncet pe nas. Prin ierburile crude, Sub cerul f�r� fund, S-aude Un b�z�it profund �i p�n� la amiaz� P�m�ntul �ncropit Vibreaz� Ad�nc �i lini�tit. Sunt g�ze �i g�ng�nii Ce sar �i fac mereu M�t�nii C�nd trec prin dreptul meu, �i-mpreun�ndu-�i zborul, �n ierburi �i ascund Amorul Multiplu �i fecund. IV �i-n vremea asta, oare, C�nd eu visez mereu La soare - Ce face dorul meu? Iubirea mea nebun�, De-abia trezit�-n zori, Adun� M�nunchiuri mari de flori. Se-ntreab� - ce s� fac�? �i f�r-a pregeta, Ea pleac� �ntins, la casa ta. �i nici nu bagi de seam� Cum pasu-i furi�at Cu team� S-apropie de pat, Ci doar treasari deodat� �i parc�-�i pare r�u. Mirat�, Te ui�i �n jurul t�u... Iar ea-ntr-un suflet vine Cu p�rul desf�cut La mine, S�-mi spuie ce-a f�cut... A�a, spre zarea larg�, Pe zi de-at�tea ori Alearg� Pe drumuri lungi de flori. V T�rziu, c�nd peste lanuri Coboar� spre c�mpii Noianuri De umbre argintii; C�nd luminosul crainic, Luceaf�rul stingher �i tainic S-aprinde iar pe cer �i cu lumina nou� Sclipe�te ca un strop De rou� Pe v�rful unui plop, Iubirea mea fugar� De-abia s-a lini�tit, �i-afar�, Ca un copul trudit, Pe-un mald�r de sulfine, Cu cel din urm� g�nd La tine, Adoarme suspin�nd. Raporteaza abuz de limbaj
Lumea e greu de mul�umit.Cel mai greu e de lucrat cu oamenii.
|
|
ississ 332 mesaje Membru din: 8/03/2010 Oras: Fagaras |
Postat pe: 17 Iunie 2010, ora 21:23
dipule, muah mey!
|
|
Fosta membra 9am.ro 482 mesaje Membru din: 16/06/2010 Oras: Buzau |
Postat pe: 17 Iunie 2010, ora 21:27
De la: ississ, la data 2010-06-17 21:23:34dipule, muah mey! Adic� mai vrei!
Lumea e greu de mul�umit.Cel mai greu e de lucrat cu oamenii.
|
|
Fosta membra 9am.ro 23741 mesaje Membru din: 25/04/2010 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 17 Iunie 2010, ora 21:29
Buna IPU!
Nu te teme ca ai prea mult bun simt
|
|
Fosta membra 9am.ro 270 mesaje Membru din: 5/04/2010 Oras: BUCURESTI |
Postat pe: 17 Iunie 2010, ora 21:30
C�nd ai nevoie de dragoste Mircea Cartarescu
c�nd ai nevoie de dragoste nu �i se d� dragoste. c�nd trebuie s� iube�ti nu e�ti iubit. c�nd e�ti singur nu po�i s� scapi de singur�tate. c�nd e�ti nefericit nu are sens s� o spui. c�nd vrei s� str�ngi �n bra�e nu ai pe cine. c�nd vrei s� dai un telefon sunt to�i pleca�i. c�nd e�ti la p�m�nt cine se intereseaz� de tine? cui �i pas�? cui o s�-i pese vreodat�? fii tu l�ng� mine, g�nde�te-te la mine. poart�-te tandru cu mine, nu m� chinui, nu m� face gelos, nu m� p�r�si, c�ci n-a� mai suporta �nc� o ruptur�. fii l�ng� mine, �ine cu mine. �n�elege-m�, iube�te-m�, nu-mi trebuie partuze, nici conversa�ie, fii iubita mea permanent�. hai s� uit�m regula jocului, s� nu mai �tim c� sexul e o jungl�. s� ne ata��m, s� ajungem la echilibru. dar nu sper nimic. nu prime�te dragoste c�nd ai nevoie de dragoste. c�nd trebuie s� iube�ti nu e�ti iubit. c�nd e�ti la pam�nt nici o femeie nu te cunoa�te Raporteaza abuz de limbaj |
|
|
|